Saturday, 29 September 2012

JELLY SOYA ROS (BANDONG) - org Melayu kata agar-agar


Orang kata tak baik membazir.. Tu la jadiknya kalau Air Soya tu tak diminum abes. Expired kang dah tak buleh nak minum agikkk... membuang free-free aja. Gini la ceritanya pasal air soya tuhhh. Stok melambak masa Raya tempohari. Dapatla sedekah sana-sini. Belen ada la sket untuk tetamu Raya selain minum sket masa puasa tuhhh... Sesedor tinggal beberapa bekas..

Nak naik 'muntoh hijo' dah dibuatnyerrr.. Hahahah hahahahaa.. Eh?? Bukannn... 'Muntoh PINK' la derrr.. Tinggal la 2 kotak yang seliter ni terkontang kantinggg.. Apa nak buek agik??? Takmo minum dahhh.. LOYA!!!! Idea.. Ideaaa.. Ideaaaa...

Jeng jengggg jengggg....

Buat 'jelly' la wehhh... Campak aja air kotak tuh dalam 2liter dalam periuk. Panaskan sama sepeket agar-agar kering tuh. Tambah gula batu skettttt ajaaa.. Kalau nak tambah lemak tambah ler Susu Ideal sket dalam setengah tin nu haaa... Nak menarik lagi kaler dia tambah la warna merah sket agikk.. Kacau-kacau pelan sampai agar-agar larut masukkan dalam bekas sejukkan. Simpan dalam fridge pastu dah bleh makan. SEEEDDAAAAPPP!!!!

PEJAM CELIK PEJAM CELIK - DAH ABES!!!!! Miahahaha hahahaha hahahaa...

Hoh!!! Try ler apa lagikkkk... Nak try pakai air kotak lain pon ok gakkk.. *kowt lerrrr...*

EERRRrrr... COKE dalam botol tu bleh tak agak-agak????

GILA KAU!!!!!

Daging Blackpepper - guna bahan sedia ada

Lama dah tak makan 'blackpepper-style' niehhh... Tiba suatu hari teringin plak rasanya. *mementang la En Suami baru lepas 'memborong' ke pasar..hehehhhehehehh..* Kebiasaannya, benda paling utama perlu ada ialah BLACKPEPPER SAUCE MAGGIE dalam botol tu. Skali nak masak baru teringat stok tak ada la pulakkk... Acaner tuh???? Gabra... Gabra...

Hahahha hahaha hahaha... No worries la beb. Kita yang nak makan, so pepandai lerrr... Itu ikot resepi Mak Sentul kononnya lagi sedap. Abeh mender dah taka ada.. Pepandai la nak idoppp... Camner Aku buat??? Sonang yoooo....

Bahan-bahan:

Daging potong kecil dalam 500g - 800g rebus dengan sedikit air hingga 3/4 empuk bersama garam

1bj bawang merah sedang - hiris halus
2-3bj bawang putih - hiris halus
Halia sebesar ibu jari & panjangnya juga - hiris
1 labu bawang kuning besar - potong bulat-bulat
2 sudu makan serbuk blackpepper
1 sudu kecil serbuk kasar blackpepper
1 biji cili merah - hiris
1 sudu sos tiram
Kicap manis secukupnya
Bancuhan 1 sudu besar tepung jagung dgn sedikit air

Cara-cara:

1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan blackpepper dan tumis seketika kemudian baru masukkan daging (tinggalkan air rebusan di tepi dahulu)
2. Masukkan sos tiram dan kicap manis gaul mesra. Cairkan sos dengan menambah air rebusan daging sedikit demi sedikit ikut kepekatan kuah yang dikehendaki.
3. Rasa masakan. Jika perlu tambah perasa atau kicap manis lagi. Sos tiram dah cukop masin.
4. Masukkan bancuhan tepung jagung. Masukkan hirisan bawang besar kuning bersama hirisan cili merah.



Dekat MANGKUK TINGKAT pon ada resepi mudah kalau nak tahu. Style dia kering sedikit. Dan tiada penggunaan Sos Tiram dan Kicap Manis langsung. PERGGHH!!! Lagi senang centu!!! Cara mereka adalah seperti berikut.

Menu Express
Daging Masak Black Pepper(2-3 org):


1 Daging (dipotong kecil)-anggaran 300 gm
2 2-3 ulas bawang putih + 1 bawang besar (dikisar)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1/2 labu bawang besar (dihiris)
2-3 helai daun bawang
1-2 biji cili merah
garam halus
gula
1 sudu kecil minyak untuk menumis

Cara masakan

1. Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Kemudian tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dikisar sehingga naik bau.
3. Masukkan daging, serbuk lada hitam, bawang besar yang dipotong dan kacau sehingga rata.
4. Masukkan air dalam kuantiti yang agak banyak dan tutup kuali untuk empuk/ lembutkan daging.
5. Masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa, cili dan daun bawang.
6. Masukkan air sedikit lagi kalau nak ianya berkuah.
7. Masak sehingga mendidih , tutup kuali dan biarkan seketika... siap untuk dimakan..

Senang sangatttt... Nanti nak try la jugakkk... Heheeh hehehehh hehhhh...

Anyway kan, for those yang tak tau agik... MANGKUK TINGKAT sediakan penghantaran makanan tau. Rerasa malas or tak tau nak makan apa kat opis bleh 'hoder' jaaa.. Sedap tak sedap tu kena lah korang try kenzzz... Rasa Aku mesti la sedap. Tengok pic makanan diaorang terlioq dibuatnyaaa... Tak susah pon nak order. Angkat talipon tu tekan tekan tekan dah bleh order...

MMmmmm... MALAS LER TUHHHhhhhh....

Thursday, 27 September 2012

BASH-day Aidil yang ke 3 tahooonnn!!!!


HOOOYYYEEEHHHH!!!! Sapa dah jadi 3 tahun umornya niehhh???? Cer teka... Cer tekaaa... Berjaya kalu dapat gegula, meh... Hiihihihiii hiiii... POYO jer 'title-post' tu tauuu.. BASH apekemender!!! DUSH DUSH DUSHHHH ya hado lah!! Mau????

GGRRRRR... GGgggrrrraaaam sesangat kat En Suami. WHY??? Ada ka patot dia bleh tersilap, hengat si Aidil umornya 4 tahon??? Haaallluuuu.. He is 3 years old la Beeee... Macam la kita ni beranak ramai na setiap tahun sorang - mati Mak kalau lagu tuh haihhh... What to do kenzzz.. Dah terbeli so Kita carry-on aja la da parteh bebeh!!! Yeeehaaa ariba aribaaahhh!!!

Cover dengan candles.. Chehhh..

Nothing special untuk orang laen but for US, happening wwoooooo... Siap ada 'drama' agikkk. Si Aidil rilek aja gaya dia. Tak sabor nak tiup 'api' katanya. *lilin la deiii...* Abang Adam plak merajok plakk walhal besday dia dah lepas!! Tiba plak Bapak kena gi 'mujuk' kejappp.. Nanti korunk tengok la ropa Adam kat video.. Macam-macam halll!!! Alif??? Budak perasan kononnya besday dia. Sabar yer En Alif oiii... Awak punya masa Hari Raya Haji sok.. *bulan depannya ajaaaa...* Then follow by ME!!! Hehehhh hehehh hehhh... Teruja!!!

Bestday Boy!!!
Adam merajok!!!
Muka protes si Adam.. Bapak tak layan masa ni...
Daaaa....
Budak tak reti nak senyum bebetolll..
Ma BOYYZzzzz...

Since birthday Aidil & Alif cuma selang sebulan aja, Kita celebrate sekali la ekkk.. Bulan depan, Insya-allah masa Raya Haji ndak tak??? Nenek nak jamu LAKSA katanyaaa.. Hehehhh hehehhh.. Kita wait and see how la ekkk.. Tak janjiiii... Present??? MMMmmppphhhh.. Kena tanya Bapak lorhhh. Tapi rasanya tak ada sebab you all memanjang nya dapat 'present' tiap kali keluar pon kann... What if Kita plan for another Family-Holiday??? Tapak kaki dah gatal nieh.. Rasa lamaaaaa dah tak 'jenjalan' since puasa arituh.. Picnic kaa??? Ibu okey jaaa... Boley Bapak nyerrr??? Ngeeee...

While nak nunggu plannya tuh, sekian adalah the rest of the pics taken semalam. Plus VIDEO yang ntah apa-apa.. Jadi la kenzzzzz... As long as We are Happy!!! HAPPY FAMILY!!!! *syukur Al-Hamdulillahhhh...*

Brothers
ewahhh...
Us
Us again..
Nyummm nyummm...
Haip!!
MMMmmmmm...
MMmmm jugaaa...

Selamat Hari jadi Aidil Zhaquan!!!!! You are one year older nowwwww.... MMmuuahhh!!! MMMUuuuaaahhh!!! MMMuuuaaahhhh!!!! All the BEST for you sayangggg...

video


Pssttt.. Seee???? Adam merajokkkkk.... Hahahha hahahahaa... *lepas nanes tuhhh...* Hahaah hahaha... Adammm owhh Adammm...

Wednesday, 26 September 2012

AIDIL IS 3ys TODAY!!!


My dear AIDIL ZHAQUAN Bin SHARIZAL.
Today you are 3 years old.
Wishing you all the Best in life - Dunia & Akhirat
Insya-allahhhh..
Orang tua jangan dilupa serta jaga tutur bahasa.
Ingat, KAMI semua sayang Kamu!!!
MMMMMUUUAAHH!!!


Monday, 24 September 2012

Tudung...Tudung.. Tudungggg!!!! Pilihan Gaya-ku...

http://www.scarfsweethoney.com/

WAAAHHH!!! Sukernya bila dapat 'hoder' pattern cenggini this time. Selalu bila 'hoder' sure tak dapekkk.. Laris macam goreng pisang panas!!! Bukan patern ni aja.. Segala macam pattern yang ada memang 'sold-out' pantas lahhh.... Ini, maybe akan Ku laramkan masa Raya Haji nanti. Insya-allahhh.. *berangan mode dah setat daaaa...*

Mahal??? Errrr... Tak la semahal FAREEDA tu haaa.. Macam-macam brand dah kat luar nun dan rata-rata memang Aku kena fikir banyak-banyak kalau nak beli. Selalunya last-last memang tak beli ponnn.. First, sebab Aku memang 'kureng' nak pakai tudung yang ber-awning' niehhh.. Tapi tak bermakna Aku tak ada langsung himpunan koleksi sebegitu. *chewahhh..cam banyak aja munyiknyaaa...* Hahahha hahahaa... Sedekah kat Mak Sentul aja sudahnyaaa.. Sebaliknya Aku more into 'lilit-lilit-thing' niehhh.. Naper ek??? Ntah.. Aku kira sesuai dengan bentuk moka-bolat-ku ini tak???? Ngeeee... *kan ke comellll...blweeekkk...*

Ada gaya tak eh???? Ngeee..

Ke Dua, faktor harga jugaaa.. Mau BOTAK En Suami tu nanti ehhh... Heran plak dia napa la tiba-tiba semakin galak pula si Bini membeli tudung memahal haihhh.. Sebab setau dia koman-koman harga pasar malam yang selalu beli tu pon dalam RM10 aja.. Kwangg kwangg kwangg... Siyes weh!!! Since Aku mula bertudung, kat pasar malam la tempat Aku berkunjung. Pasar malam 'stendet' la rege RM10 tuuu.. Herannya, bila dah dok umah ni aja, tudung RM10 tak tengok dahhh!!!

Antara yang 'mahal' pernah beli...

Apa ke taknya, jejak pasar malam pown tidak lagiii... 24/7 dok depan PC main 'tenetttttt' aja. Mula la terbukak bijik mata!!! OOOOOooooo... Luasnya DUNIA TUDUNG!!!!! Teruja Mak tauuu... But still, Aku bukan la kena 'culture-shock' la bagai. Aku tetap beringat.. Ingat senang nak carik duit ka??? Apa yang patut, perlu dan ikot budget laaa... Yang penting En Suami izinkan. Al-hamdulillah so far dia izinkan.. *tq b...*

http://www.scarfsweethoney.com/

Ke Tiga, faktor keselesaan dan mudah digayakan. Selesa sebab material yang ringan dan sejuk. Mudah sebab tak perlu susah-susah nak iron dan macam-macam style boleh buat dengan satu jenis shawl ajaaa.. Tak caya tengok tutorial atas tu. Bukan susah naaa... Dalam beribu style yang ada, yang 'basic' gak pilihan hati. Lebih 'secure' gitewww... Al-maklommmm, dengan anak-anak tengah melasak ni kenzzzz.... *tak reti-retiiii...*

Selain tudung cenggini Aku turut selesa dengan Tudung Syria. Lebih la praktikal nya wehhh... Kasual boleh laaa... Dan Aku prefer yang basic-palin-colour sahajaaaa... Penuh design tu Aku tak minat sebab macam makcik-makcik plak rasanyaaa.. *jangan mareeee...* Walaupong gitu, nowdays dah ada design baru yang cukop menarik perhatian Aku jugak lah. Ber-BLING-BLING bagai ehhhh... Not bad at all. Berkira-kira juga nak membelinya niehhh... Hehehhh hehehhh hehhhh...

www.miaboutiqe.blogspot.com
Stylo la.... Blweekksss...

Last but not least, penggayaan Tudung Bawal dah 'IN' semula.. Aku turut tak ketinggalan sama.. But, Aku more to casual-look. Gara-gara Mak tak teror nak membega nya lahhh... Yang itu baru la Aku pilih yang ber-printed bagai. Especially, yang ada 'designer-logo' tuhhh... Not the 'label' yaaa... Hahaha hahahahaa... Itu kalu, lagi lah Mak tak mampooooooo.... Bawal nowdays tak terhad penggayaannyaaa... Tak caya ngko try la google.. Macam-macam style hado!!! Pelopor gaya tuh nunnnn dari seberang tu haaa... Sweetttt aja nengoknyerrr.. Sangat la de vaazzzzz!!!!

LV kononnyaaa... Ahaks!!!


Acaner plak gaya feveret Aku bertudung sebelum ini??? Nak tau kah??? Are you really interested???? Jangan nyesallll.....

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

Tahun 2008

Alahaiiiii.... Tak 'haptudet' tol masa tuhhh.. Al-kesah, ini adalah style paling ringkas Aku kira. Tapi macam tak cukop kain kannn??? Kan?? Kan??? Kesedaran di situ lalu langkah lain telah diambil. Al-hamdulillahhhh... En Suami pon suka dah sekaranggggg...

Story not ended yet yaaa... Recently dok pikir-pikir nak beli mesin jahit untuk belajar jahit. All this while Aku menjahit pakai tangan jerkkk.. Setakat jahit seluar baju yang koyak.. Can do lah!! Aku ni dok la berangan nak jahit langsir sendiri mulanya. Lopeh tu, semalam sorang kawan ni post kat wall pic tudung Syria Layered yang dijahit sendiri. Owhhh ssooooo nice wehhh!!!! Ndak buat jugak la!!!! *haish..orang buat dia pon ndak jugakkk...* Alaaa.. OK WHATTTTT... Tak perlu 'hoder' kat orang lain dah ... Silap-silap aribulan boleh jadik tokey tudung.. Who knows kenzzzz... Ahaks!!!

Tapi jenuh la 'sekodeng' mesin jahit niehhhh.. Tengok kat SINGER naik juling bijik mata. Satu mende tak paham. Kat FB dan Internet plak macam-macam brand ada. Terus migrain Mak dibuatnyaaa... Huh!!

google


Sambar ni je lah!!! Boleh????

Friday, 21 September 2012

BABY FRAGRANCE - oowwhhh.. must GRAB one!!!

google

KALOO. Pernah dengar brand-name tu tak??? ME??? Once pernah guna pakai iaitu sebelum kawen dan blom punya anak. Very longggg time agooo... Well, I am not kinda person yang suka bau-bauan yang 'memerit' lobang idong nieh. Bau baby jugak best. BTW ianya ALCOHOL-FREE.. Aku pakai KALOO SHERPA yang botol kat tengah-tengah nu haaa.. Manis baunya. Masa beli siap dengan bekas kotak yang bulat sama anak patong nya skalik. Tapi mana ntah Aku 'sorokkan' kat Sentul tuh. Ntah ada ntah tidak...*konon simpan buat kenangannn...*

Dan-dan la nak bukak cerita pasal Fragrance for Baby arinih. Gara-gara TER-skodeng satu laman kat FB la tadik. Ada plak bende nih tu yang langsung 'meng-google' tak sudahhhh... TER-FLASH BACK la samaa, ooopppsss..  Hahahha hahahahaa...

As usual ada la info menarik yang ingin Aku share. Especially for those Ibu-ibu kat luar sanaaaa... Yezzzaaa!!!! Uallzz sure suka punya lah! Anyway, LINK ini tak kurang menariknya  so try la jengah kalau nak tau lebih lanjut yaaa..






Itu semua adalah 'hasil tangkapan google-an' tadi berkaitan BABY FRAGRANCE. Some maybe tak ada kat Malaysia, itu tak berapa nak pasti lahhh.. But some memang dah well-known sesangattttt.. Hahahah hahahaa.. *sebab itupon selalu pakai gaksss...*

And back to our story about KALOO tadi, Kat FB Aku tertarik dengan 2 jenis botol nieh. Tak pasti camna bau sebenar but I am sure ia sesuai untuk anak-anak bujangan-ku. Koman-koman tak ada lah lagi bau 'asemmmm...' dek non oiii... RM60 sebotol, mahal tak??? Ermmmm... Lemme think..




OR haruskah Aku tunggu dulu??? Better carik kat Mall dulu. Test bau lagiii puas hati!!! Kenzzzz.... Dan lagi satu Aku macam agak berkenan dengan brand L'OCCITANE la plakkk... MMmppphhh... Nak gi 'sekodeng' lah!!!! Budget kena lah adaaa... Kena ikot berat poket gakkk...*tak reti-retiiii...*


google
Credit to: http://lobsterandlipstick.wordpress.com/


Untuk anak-anak korunk, guna pakai apa ya??? J&J?? Aku pon pakai gakkkk... Tengok SINI haaa.. Hehehhe heheheee... Ni saja ja 'gatai' orang kataaaa... Takkan la Mak & Apak nya saja nak wangiiiii.....

Chiehhhhh....

Tuesday, 18 September 2012

CHOC & CHEESE CUPPY - resepi paling mudah!!!

Semalam Eqin datang satu family. Kononnya braya tapi Raya dah abes semalamnya kenzzz.. So, ziarah la kiranyaaa. Lama pon tak jumpa!!! Dah besar si Icha sekarang... Comelll ja dengan gigi yang baru nak penoh tu haaa..

Nothing special pon menu malam semalam. Try la jugak ajak rakan-rakan Fomema yang lain tu dalam last-last 'menet' tapi tak ada respond so Ku kira memasing ada hal. Kalau tak, merasa la korang makan Nasi Tomato ke hapaaa... Hiihihihiii... *acaner nak respon kalau Aku invite through FB jaaa..* Gasak!!! Gara-gara MAXIS la nieh.. Mencik tau!!! Takmo cerita!!!

Berbalik pada menu, Aku cuma sediakan Spagetty Bolognaise, Nasi Empet, Kuah Kacang dan Agar-agar Laycee sama Longan. Spesel cuma satu... CHOC & CHEESE CUPPY. Apalah yang 'spesel' sesangat tu ek??? Hahaha hahahaa... Sebab ianya adalah resepi 'rehsia' Aku & Uda.. Tapi 'stendet' la Aku ni kenzzz.. Bahan tak cukop la... Terlupa boh laaa... Memandai laaa... Hasilnya??? MANNNTTTOOOPPPPP gaksss!!!


Terteleng kau kepala tuh.. Ini lah resepi yang menjadi rehsia Kami yang dah bukan rehsia agikkk!!! Simple sangat... Tapi bila dah sampai ke tangan Aku, lagi lah simple wehhh... Sebab, Aku whisk guna tangan aja!! Dan tak guna langsung sebarang susu atau buttermilk tauuu.. Serbuk choco kureng dan gula pon kureng tak ikot sukatan tu..

Aku cuma tambahkan CHOC EMULSION dan CREAM CHEESE. Boh semua tu sebelom abes tempoh 'valid' nyaaa.. Boleh cengitu ek??? Rahsia yang Aku kira yang menjadikan 'cuppy' ni sedap dimakan adalah hasil penggunaan AIR PANAS... Membantu sunggoh!!

 

Spot the 'white-ish' part inside it??? Tu la cream cheese tuhhh.. MMMmmmmm... Sedapppp.... Masa tengah memerah tenaga whisk pakai tangan tu pon bau dia dah sedaaapppp... Inikan pulak bila dah siap masak wehhh.. Tengok aja la gelagat si Aidil ni haaa.. Tak senonoh!!!



Ini yang BEST!!! Dig-in time!!! Yeeeeaaaayyyyy....


Datang si Adam abangnyaaaa... Dua kali lima!!!!


Ok laaa.. Cerita panjang berjelaaa.. Nak resepi kah???? Hokehhh.. This time Aku pakai sukat.. So senang boleh ingat dalam kepala. No agak-agak no campak-campakkk.. Korang tak perlu was-was agik dahhh... Ahaks!!!

Bahan-bahan:

2 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 cawan gula kastor (kurangkan kalau xmo manis mcm Aku)
2 sudu teh Baking Powder
4 sudu besar serbuk koko
1 cawan Minyak Mazola
Vanilla Esen
Choc Emulco
200g Cream Cheese (nak lebih apa salahnya)
Pinch of salt

1 cawan air panas mendidih

Cara-cara:

Tepung, serbuk koko dan baking powder diayak bersama. Masukkan telur, gula, minyak, vanilla esen, garam dan choc emulco lalu whisk kasi sebati. Perlahan-lahan masukkan air panas sedikir demi sedikit sambil whisk agar mixture tak berketul-ketul. Akhir sekali masukkan cream cheese. Kacau seadanya hingga cheese tidak berketul lagi.

Masukkan dalam bekas cuppy. Bakar dalam 20-25 min dalam suhu 300F atau 150 C. Pastikan oven dipanaskan terlebih dulu.

Senangkannn???? Mixture nih boleh hasilkan dalam 20 biji cuppy. Those yang nak buat suka-suka for children ka, kawan rapat ka, girlfren ka, botfriend ka, tunang ka... Kira ok la sebab tak membazirrr.. Masa pon tak lama nak buatnya pownnn. Dapor pon tak berkechah!!! Senang nak bersihkan.. Macam Aku ni tak risau dahhh... My 'assistant' kan ada???? 'Kautim' punya la berezzzzzz..... Ngeeee...


Kan abang kan??? Kan??? Kan??? Kannnnn????


Owh yaaa.. Mekasih Eqin sebab tolong belikan.. Dapat jugakkkk!!!! Biarpon ropa tak sama asal rasa tu sama dah cukop dahhhh.... Sayang you ketat-ketat!!!! MMMUUUAAHHHH!!!!

Monday, 17 September 2012

RAJINNNN nyerrr...


Wahai adekkkk.... Apa buat tuuu???? Nak jadi pekerja DBKL kah??? Aloo loo looo... Apa??? Tolong Bapak petang semalam yaa.. Baiknya lah diaaaa...

Semalam petang kalau nak tau En Suami terlebih rajin, membuat PEMBAKARAN TERBUKA di tempat awam. Kii kikikikkkiii... Balik-balik kerja ja petang tu sesedor dia bawak balik penyapu nih.. Peliks jugak sebab tak tau apa 'motip' nyaaaa.. Tapi tak kesah lahhh!!! Janji ada gak la dia nolong ngemas sesemak kat tepi rumah nunnn.. Ngundang nyamok banyak petang-petang woiiii!!!!


See??? Ada plak tukang menjaga api nyaaa... JAKUN tol anak-anak Kami ehhh.. Ingatkan KABUS??? Padankan muka mata berair tambah batok terbahak-bahak!!! Amekkau!!! Tau plak serik lepas tu.. *dah terkena dan-dan tros jadi pandai...* Tu blom lagi masa debu-debu kayu dan daun terbakar tu berterbangan. Siap melompat-lompat cakap SNOW FALLINGGGG agikkk.. Adergghhh!!!! Suka hati la nak oiiii.... Tak kosa dahh!!!


Siapa PENJAGA API yang pandai sangat tu?? Aidil ler sapa agikkk... Nampak tak batang penyapu yang dia pegang tu??? Pown abes dibakor nyaaa!!! Aidil owh Aidilll... Beria-ia jaga api sampai TER-bakar sekali penyapu tuhhh.. Seb baik penyapu lama... *macam la Bapak korang nak belikan yang baruuu...*


Kwang kwangg kwanggg!!! Ni kes paling BENGONG!!!! Kerja keras sampai abes patah dikerjakan!!!! Baru beli tuh!!!! Bapak dengan anak sama jerkkk... Hampeh!!!

Elok la sesekali buat cenggini. Lari nyamok gi rumah jiran sebelah. Hiihihiii hiii... Rumah tepi macam Kami memang tak lari dari masalah nyamok. Ndak-ndak banyak pokok. Bukannya pokok bunga, tu lain lahhh.. Tiap-tiap petang MESTI kena pasang ubat nyamok dan spray the whole rumah. Kalau tak, berperang la jawabnyaaa..

Peninggalan In-Laws so Kami jaga sebaiknyaaa.. Siapa lagi nak buat kan since Kami yang sekarang ni yang tumpang berteduh di sini. Syukurrr.. Tu pon semalam baru perasan dinding rumah tak serupa rumah daaa.. Bertawon siot tak bega!!! Insya-allah nanti kita cat balek ekkkkk.. *En Suami, gi la beli cat cepattt...*

Tanah pon cantek, so plan nak tanam pokok pucuk ubi.. Boleh??? Lagi??? Lagi??? Errr... Tanam pokok DURIAN boleh pak nyerrr???? Ngko giler ke hapa???? Wakakaka kakakaaaa.... Nah layan kan aja video nihh.. Macam-macam hallll...

video