Wednesday, 29 February 2012

WHAT A LEAP YEAR????


Apa itu LEAP YEAR atau dalam Bahasa Malaysianya TAHUN LOMPAT??? Tahun melompat-lompat?? Ada la pulakkkk.... Setahu Aku LEAP YEAR means tahun tu ada 366 hari instead of 365 hari for common year yang kebiasaannya laaa... Itu pon berlaku dalam jangka masa 4 tahun sekali.. Nak tau in detail, sila ke LINK nihhh... *Aku tak kuasa nak xplen...*

BEST sangat ker ek TAHUN LOMPAT nieh??? As for me macam best la jugak sebab unik khennnn... Cuma yang kureeeennnggg, besday kau cuma bleh celeb sekali ja dalam 4 tahun.. Adergghhh!!! Boleh ko tunggu kaaa??? Kalau Aku la, OK kot as long penantian tu 'berbaloi' amat-amat... Hehehheeeee.. Ye lah!!! Korang kumpul duit bebanyak dalam 4 tahun tu untuk belikan Aku 'present' baeeekkk punyaaaaa... Siapa tak sukaaaa.... UNLESS korang memang 'hampeh' la kannnn... CCHHAAAIITT!!!

Sebab nothing special kan, makanya my daily-routine pon macam biasa laaa.. Cuma arini hujannnnn jaaa... SYIIOOKKK TIDOOO!!!! Hahahahaaa.. Gitu la gaya sorang suri-rumahtanggaaaa... *yang best part nyer laaa..* Cuma pagi ni Aku buang tebiat gi layan cerita LEAP YEAR kat ASTRO.. Abeh satu mender lain pon Aku tak buat.. Anak-anak membuta agikkkk... Huh!! Aman la kejap Aku layan citer tuhhh...



Sinopsis: Anna Brady plans to travel to Dublin, Ireland to propose to her boyfriend Jeremy on February 29, leap day, because, according to Irish tradition, a man who receives a marriage proposal on a leap day must accept it.

Have you watched this movie??? Hahahahaaa.. Aku baru nengok sehhh... Ahaks!!! Best!!! Tak tipu bebbb.. Senyum sorang-sorang layan citer nih sampai abehhh... Romantik giler!!! Omputeh niehhh... Tahun Lompat pon diaorang bleh buat cerita ekkk.... Bagus tolll!!!



Nak carik DVD lahhh... Simpan lepas tu 4 tahun sekali bleh tengokkk... Hahahahhaaaaa... *kes giler!!!* SUKA HATI AKU LAHHHHH.....

Tuesday, 28 February 2012

1 Day TRIP to Melaka - penat tak penat lahhhh....


Balik kampongggg... Wooo oooo balik kampongggg.... Hahahahhaaaa!!! PROPA jer Aku nekkkk... Bukan Aku drive lal lol... En Suami tu yang jadi driver as usuallll... ME??? Wait laaaa.... *hukkk hukkk hukkkk...*

Per citer??? Motif??? Suka-suka ja... Abehhhh dah ketandusan idea kheeennnn... SO apa kata kita story sket pasal Mak & Erinnn... Balik-balik story pasal Aku & Ultraman ja boring lerrr...

Actually Ahad lepas planning nak balik Melaka ngantor Mak & Erin laaa.. Abeh tu, atas alasan yang ntah apa-apa kitaorang 'pospon' esoknyaaa.. But, En Suami harus la gi 'report-duty' dulu dan ngantor Adam gi sekolah sama!! *asyik nak memonteng ja mana buleh jadik!!! tau ler sekolah tu Mak Long dia punyer tapi mana bleh sesuka ati ye tak???* Settled sumer tu baru la gerak!!!!



YEZZZAAA!!!! Ni la Kampung-ku... Ahaks!!! *malas nak snap pic senbod kita snap pic senbod kedai la pulokkk...hahahhaaa...* Mak & Erin nyinggah sat buat beli bekalan apa patut... Nak terkejutkan neneklah kononnyaaaa.... Ada ka cengitu????


Ishh ishh.. Ni baru sebakul kecik barangnyaaaa.. Alih-alih lepas membayor, berplastik-plastik keluar kedai!!! Hahahahhaaaa!!! Mak owh makkk... Tu 'stock' untuk 3 bulan tau tak??? Hahahhaaaa...



Pastu nyambong ke kedai sebelah pulakkk... Beli sayor la bagaiii... ERRRRR... Memang macam nak dudok lama lah gayanyaaa????? Ngeeee... Suka lah Makkk, janji bahagiaaa... Bukan selalu pownnn.. nenek boring dok sowang-sowang tuhh....

Gedebak-gedebuk lepas LUNCH dengan lauk TAPAU (nenek tak masakkkkk) kenalah KAMI angkat 'bontot' untuk pulanggg.. Nenek sek sroh bermalam jaaa.. Mana bulehhhh.. Meroyan plak si Adam kat sana kanggg... En Suami pon kena kerja jugaaa.. Arini dah la 'ngulatsss...' masok kol 7am kuar 10am.. Sop kol baper nak gerak plak??? Abeh camno??? Next time la nek yaaa???? Yaa??? Yaaa???


Onda way balik KL lepas singgah pusara Ayah, sempat jugak 'borong' PISANG laaa... BELACAN laaa.. CENCALOK laaa... Kat tepi jalan 'melambak'!!! Huih!!! Feveret tuh wehhh.. Kalau ada la DAGING SALAI dan SEMILANG SALAI maunya Aku 'kaut' gakkk.. Malangnya tak aderrr... Kehabisan 'stock' ler tuwwww....

Al-kisah gini la kalau Aku balik Melaka. Ada ja 'buah-tangan' yang di bawa pulanggg... Kalau tak beli apa-apa memang TAK SAH la!!! Atau apakah itu dinamakan BAD-HABIT???? Eh??? BAD ker??? Apa-apa saja lah..... Khahaha hahahaa.... Berapa hengget lah sangatttt.... *tu pon nak berkira kah???*


Hiihiiii... Kesian kat anak bujang-ku yang berdua niehhh.. Sepanjang jalan pulang nak ngambek Adam dari Melaka macam ni la gaya diaorang.. Letey sangat!!!! Aku??? Tersenggok jugak la menahan mata tueee.. Kesian kat En Suami yang Aku tau penat giler drive kat sebelah nunnn... Kita neman kan lahhh... Tu la gunanyaaaaa...

Lagi sekalik gedebak-gedebuk 'tersinggah' pulak ke rumah S.I.L kat Damansara Damai tuh untuk DINNER sekalikkk.. Sesekali berkumpol-hamek kauu!!! Budak-budak punya la HAVOC!!!! Dengan pangkat cucu la..anak buah laaa...kazen laaa... Semua ada!!!!




Dah balik rumah sendirik - LEBAM TAK HENGAT KAUUU!!!! Hahahhaaaaa... En Suami sampai 'ngigau' bercakap dalam tido lahhh...*ooopppssss!!!!* Penattt yerrrr.... Kasihan En Suami-ku... I LOVE YOU DARLING!!!!! Trimas atas segalanyaaaa.....



Saturday, 25 February 2012

Eilmu Technopreneur & Innovation Fair

ECCHHIIIEEEHHH!!!! Bunyik 'title' our story-mory for tday very the VAAASSSZZZZ kheeennn.... Aku sendirik amat kureng mengerti apa maksud sumer tuh tau... *ngaku diri tak pandai sangat-malas nak kerah kepala otak nihhh...dah karatss...* Yang pasti ianya adalah satu pameran keusahawanan-betol tak???? Ngeeee....

Sebenarnya semua ni gara-gara 'posting' BoiBoi Boy la itu hari cerita 'maskot' diaorang akan buat 'appearance' sekejappp... Nu ha kat Midvalley Exhibtion Centre kat Level 3... Kat Food-court tuuu.. Bergegas la apalagi ngejar masa jam 5ptg nak ada sana... Seb baik sempatttt... Nak tunggu jam 8mlm tu mintak mahap laaa... Tak kuasa nyahhh!!!!

BoiBoi Boy & Yaya

Upin&Ipin pon ada lahhh...

With Ipin... (Aidil tu takowwwtttt..hahahahhaaaa...)

Upin&Ipin menari-nariii...

Si PENAKOT Aidil lalu belakanggggg ajaaa...

With Upin...

Cukop 'kuota' kitaorang nak try lepak satu tempat ni haaa.. Tempat bebudak memainnnn... Sekali check rege dia----RM28 for 2y above and RM22 for below than 2y... Mak Bapak hopcoz FREE tapi kalau ada additional orang tua dia charge extra RM3 per-head... PERGGHHH!!!! Giler melampau mahal!!! Tempat main adalah sekangkang kera sehhh!!! Best lagi kat OneUtama atau Ikano Power Centre nu haaa.. Tak pong baek pergi beli 'toys' aja kat TOYs R Us kheeennnn... Beli buku kaaa...


Mahal pasal dia 'include' aktiviti' sekali itu Aku tak sure lahhh... Tu meja-meja kat atas tu memulanya ada diaorang 'open table' buat sumting awalnyaaaa... Ishhh!!! Tak best!! Tak besttt!!! Akhirnya budak-budak ni maen permainan 'makan duit' kat depan tu ajerrr.. RM2 sekali pusing dowhhh!!! *memang cekik darah tolll!!!*

Jadi lahhh...

After that Kami ke MPH... MPH tengah 'reno' korang tau tak??? So 'temporary' dia beroperasi di LG. Konon nak carikkan Aam buku PETER & JANE.. Alih-alih tak der stok la pulakkkk... Aku nak 'starter' dulu... Hadoihhh!!!! Mana la Aku nak raba buku nihhh??? Kat FB ada link jual 12 set complete dalam RM300++ ADERGGGHHH!!! Mau terkucil dibuatnya!!!! Adam kena mula pelan-pelan.... KUMON pon tak abes agikkk.... *terpaksa lupakan niat yang baek tu wat sementara...huhuhuhuuuu...*


Dah letih konon nak balik lahhh... Alih-alih si Adam ajak makan la pulakkk... Malas fikir panjang Bapak teros melulu masok satu tempat ni ha POPEYES namanyaaaa... FAST-FOOD la tuhhhh!!! Belasah jer laaaa... Aku mana ada pernah nolak bab-bab makan wehhh... Hihihiiii... Siap TAPAU agikkk!!! *jangan salah sangka yerrr... bukan burok lantak TAPI tak sempat nak abeskannn...*

Penat punya pasal sampai ada yang tertido atas meja sehhh... Kesian Aidilll... Hahahhaaaaa... Tu yang makan laju-laju sebab kesian nengoknya makan sambil terlelap-lelap... Hihihiiii.. Lagi satu ropanya Bapak MALU sebab tengah syiookkk makan tetiba dia perasan kaler baju sama dengan 'staff' punya uniform-kaler ORen... Hahahhaaaa... *ntah apa-apa lah Bapak niehhh* Layankan jer la candid pic dengan video ni ehhhh....

Syok baca-baca, tetiba senyappp...

Tertido!!!!

Ada 'air liur basi' tuhhh....

Nak makan or nak tido nih???

Dia ni 'bedal' jaaa....
video


Dah kenyang tu pe lagikkk???? Balik laaa... Solat Magrib kat rumahhhh...*mujor rumah dekat jaaaa...* Surau MIDVALLEY macam nak pechah Aku nengoknyerrr... Al-Hamdulillahhh!!! Tapi Kami selesa lagi di rumahhhh... MISSION ACCOMPLISHED!!!!

SSSLLLUUUrrrrrrPPPP!!!!

Tuuhhh dddiiiaaa aihhh!!!!
Anak saper la nihhhhh?????? Naper la xmo makan nasik budak nihhh???? Abes mau sepriuk abes dia hirop kuah TOM-YAM atas dapor tu...*kalau dibiarkan laaa....*

VVVRRROOOMMM!!!!


TUUHHH DIAAA!!!! Cepat jerrr yang sorang ni nak ikut jejak-langkah Bapak dia... Ishhh!!Ishhh!!Ishh!!! Geram Ibu tauuuu.... Pantang lepas keluar....

All of sudden En Suami bawak balik motor ni pada suatu hari. Before that dia ada mms pic motor ni... Katanya dia nak amik dari kawan yang nak pakai duit skettt... *2nd hand la kiraaa...* Aku kalau nak ikutkan tak baper nak gemar moto-moto ni sumerrrr... Bukan apaerrr... BAHAYA!!!!

Tapi En Suami naaaakkkkkk sesangat!!!! Taktau apa motif... Aku ikotkan sajerrrr.... Tak mahal pownnnn so kira hokeh laaa... *tolong member la samerrr...* Segala urusan jual-beli dia yang buat so Aku tak tau menahu la sangat. Tapi settle lah kot????

Dah abes la di'bega-bega' jugak moto tuh once dah bawak balik umahhh... Santeeekkk la pulakkk!!! Hahahahaaaa.... Tetiba suker naper???? *mula lah angan-angan nak rempit satu kawasan perumahan-ya hado!!!!* Beskal jer Aku reti bawak!!! Moto ni kiang maunya Aku terjun longkang!!! Sia-sia karang masok spital!!!


Seronok la bebudak ni... Asal FREE saja Bapak bawak diaorang ROUND-SEKAMPONG!!! Chesss!!! Aku jugak tak merasa agik sebab HELMET takder... *alasan jerrr...sebenarnya tokowwwttt!!!!* Tapi round dekat-dekat jerrr... Nak kena tahan dek polis??? Ko giler naik moto cengini gayanyaaa???? *AMARAN: SILA JANGAN TIRU AKSI SEBEGINI!!!!*

Till today En Suami tak pernah lagi menyuarakan hasrat nak 'berMOTO' ke tempat kerja lah... Camner nak naik motonyaaa... Takkan nak bawak Adam naik motor ke sekolah nun kat DAMANSARA DAMAI tu??? Haishhh!!! Tidak lerrrr....

Untuk Bapakkk... As long you happy la dear ooiiii.... Simpan nak buat perkasam pon takperrr.... As long ianya tak membahayakan sesiapa,hokehhh!!!!! MMMPPPHHHHMmmmm....

Friday, 24 February 2012

Pusat Sains Negara-ACTROID


Al-kisah sebenarnya perkara ni dah makan hari jugakkkk... Tiba tahap KEMALASAN yang ter-LAMPAU sangat khennnn.... Haahhaaaaa... Elehhhh... Mak pong ada juga 'hangin tak baek' kengkadangggg... Tuntutan bulanan owang kata!!! Ahaks!!!

Asek jenjalan jauhhhh jerrr.. Kali ni kitaorang gi dekat-dekat udah lerrr... Memang dekat sangat!!! Sepelaung jaaa.... Ingat bleh tengok DINASOUR!! Ropanya zaman tu dah pupos!!! Hahahhaaaaa... Tak laaa.. Kitaorang yang back-dated... Show Dinasour tu yang lepas-lepas punyaaa...*kan dah nyesallll...*

Tibai jer la... Yang suka budak-budakkkk... EH??? Ye ker budak-budak jer yang suka??? Hahahahaaaa!!!! Sama la Ibu Bapak nyer 2x5 jugerrrr.... JAKUN!!!! Bapak Jakun!!! Ibu Jakun!!! Anak-anak pon Jakun sama!!!!

Errr....

Tonggeng bang???

Takowtt ka???

Baiknya Bapakkkk...

Alif tukang tengok jaaa...

Bapak tengah wat demo kat Adam...

Dia ni tau picit jerrr...

Pon sama jugerrr....

Dah pueh tu Kami keluar ke rumag tengah bangunan pulak... PERGGHHH!!! Budak-budak ni apalagikkk!!! IN HEAVEN la IBUUUUUU!!!! Tak tipu wehhhh.... Seronok ajaaaa..... Jadilah bebudak sesekali tu apa la salahnyaaa... Hihihiiiii....









Lepas tu ke sini plakkk.... Ibu dan Bapak OVER-REACT pon ada masa nihhh... Menyimbau kembali zaman sekolahhh... Zaman beringus.... Hehehheeeee... Nostalgiaaaa!!!!

Pasangan KENIT yang serasi....

Ada ke slimming-effect di situ???

Weeee....

Eh???

Mana HAMSTER tu???
video
  

Later ke mana pula??? Berehat satttt... Nengok SHOW kejapppp... Tak lama pon tontonnya sebab 'bontot' dah panas!!!! Budak-budak ni nak gi nengok MISS ACTROID nu haaaa... Adergghhh!!!!




Nak tengok ACTROID tu kena naik ke level lagi satu... Alllaaahhhhhh!!! Ingat amender la khennn... Biasa jer Cik Robot tu bergerak dan bercakappp... Ingat apa lah memula tadinyaaa... Overall kira CAN-DO lahhhh... Mujoq harga tiket tak mahallll.... Layan tetap layannn!!! Khiii hihihiiihiiii....

Minah tu...

Tiba...Adam kat blakang nuuuu...

Macam kuchenggg kauuuu!!!!
Takot ke memaluuu???

Asek nak pichetttt jaaa...

with genggggg...
Hahahhaaaaa...

Mak nak glamer jugaaa...

SO kalau korang BORING-BORING sok, apakata 'melepak' je kat sini??? Tak kena bayaw banyak mana pownnn.. *tiba kedekut naperrrr????* Selamat pon selamat.. Redup dari panas dan hujan... Surau ada... Tampat makan adaaaa... Pool nak mandi-manda pon hader...*kata En Suami la sebab dia yang nampak...Aku tak nampak sebab dah tersandor kekenyangan-buleh????ahaks!!* Sebab dah kenyang la jugak Aku sampai lupa nak snap pic ....

Serius beb!!! Makan dia SEDAPPPP amat meskupon tak banayk choice... En Suami makan Nasik Champor... Anak-anak makan Nasik Ayam... Ibu budak makan Laksa.. Perghhh!!! Berbaloi-baloiii!!! Sampai Aku TAPAU 3 bungkos LAKSA bawak balik makan tahuuuuu... *1 untuk Aku lagi 2 untuk Mak dan Erin lerrr...Aku bukan BUROK LANTAK wehhhh...* Hahahahaaaaa... Pelagikkkk!!! Esok gak Aku nak gi dana makan LAKSA tuhhhh....

PERGGHHH!!!!