Thursday, 13 December 2012

MEMO!!! MEMO!!!



Assalammualaikummm... Dengan dukacita *sukacita pon ada gakkk...* sila rujuk di SINI untuk perkembangan terbaruuu... Harap maklum yaaa... Sama ja... Alasan??? Payah nak cerita ehhh... Follow jer laaa... Ahaks!!! Tak susah pongggg... Tekan-tekan jerrr... Mekasihhh....

Friday, 23 November 2012

Another Fabulous Year... I AM 35 TODAYYY!!!!!


Tergezut yerr... Yup!!! I am 35 years old olediii... Tua huh??? Do I look like I care??? It is just a number bebehhh.. *nak sedapkan hati sendirikkk...* Errr... Bukan ker baru semalam check IC umor Aku sepatutnya 25 tahun??? Bluuueekkkkk....

No 'partay'!! Sorry to sayyyy... Means no 'presents' as well.. Huh!!! Tipuuuuuu... Ada satuuuu... Bought for myself, by myself jugakkk.. Hahahha hahaha hahahaa... Tak mahal ponnn.. Cukup la setakat nak meng-happy-kan diri iniiii... Can do lahhh...


Bought blouse-biru dengan kerawang-kerawang dengan 'groceries-bag' from Cath Kidston ni haaa.. Ini ja la yang termampooooo.. Dengan lima ploh hengget plus postage dapat la beli semua ni.. Bag tu yang tahan sebab rege kat UK Aku kira paling murah adalah dalam f3-f6 (Rm15-rm30) yang pesen dia sejibik macam Aku ni haaa.. Kat satu web base kat Singapore ni pulak jual dengan rege SGD25.. Mahalnyaaa.. Aku beli yang ni dekat sorang 'member' ni baru Rm20 tauuu.. Kira murah la kenzzz.. Untuk 'santai-santai' ajaaa.. Omputeh tu tak heran kauuu...

Alaaa... Korang memang la tak heran kenzzz??? Sebab korang mampuuu.. Aku setakat nak buat koleksi ajaa.. Beli memahal yang memang di luar kemampuan pon buat apa??? Marah lak En Suami tu kang.. Lain lah kalau memang dia nak belikannn.. Ahaks!!! *nak jugak la tu sebenarnyaa....*

Beli kenmain tapi ntah bila nak pakai.. Naseb la murah ajaa.. Hikk hikk hikk... Wait laaa.. Mana tau ada 'projek' baekkk later-laterrr.. *senyum lebarrr..* Berangan tak apa kan??? Kan?? Kan?? Tak rugi kan??? Hahhaa hahaha hahaha...

Sebut pasal Hadiah niehhh, En Suami kasi apa??? Tak kasi apa ponn.. Atau belum lagi?? Ya.. Belum lagi sebab Aku baru 'hint-hint' ajaaa.. Dia tak sure Aku serius nieh sebenarnyaaa.. Tapi tak la terdesak sangat nak 'benda' tuh kerana Aku sendiri takmo la nanti jadi 'hangat-hangat taik ayam' jadinyaaaa... Hehh hehh hehhh...


Waahh... Dah siap 'google' kauuu... Siap mintak 'advise' lagikkk.. So, I aim for this one buleh tak??? Brother GS2700. Harga sejibik adalah nak dekat Rm900 jugakkk.. Aderggghhh... Terkejal En Suami hehhh... But now ada promo. Nak tau promo apa??? KLIK ajaaa... Bagus gak promo nih tapi Aku still baru so, lupakan la kejap ekkkk...

My S.I.L ada bagitau harituh kat TESCO ada jual paling 'cikai' tapi not bad jugak around Rm200++.. Dia dah beli satu dan selamat jahit langsir kat rumah dengan taska bagai. Ewaaahhh... Beli yang itu la dulu.. Murah sesangat dari yang satu tu apaa...  Btw kita patut 'testing' dulu yer tak??? Ngeee...

Sabarrr.. No need to rush... Slow and steady bebehhh... En Suami ni bukan boleh kena desak!!! Kang tak mendapekkkk... MMmmmm... Diam-diam ajaaa... Sok, Insya-allah ada lahhh... *wink wink*


Apa pula nih??? OOoooo... Ini adalah hadiah yang main suka hati mintak dekat my other S.I.L. ORIGINS Ginger Ways. EEEeee... Tak malu mintak kat orang tua-tua cenggini...Tak kesah lah dek nonnn... I ni tak ada kakak nak memanjaaa.. Ada S.I.L pon cuma dua orang ajaaa.. Yang sorang ni berani sket la nak mintakkk.. Sebab??? Ntahhhh... Maybe sebab dengan dia Aku rasa lebih 'open'??? *angkat bahuuu...* Itu pon, kalau ada laaa.. Kalau tak... Lupakan sajaaa... Sobb sobbb...

Bestnyer la kan kalau ada kakak... Aku cuma ada ada adik perempuan seorang. So, dengan dia nak memanja hapanyaaa... Paling sweet dulu-dulu dia bagi hadiah 'scrunchies rambut' as birthday present yang mana dah jahanam pon.. Hahahha hahahaaa... Pasar malam pon bertahun juga Aku pakaiii.. *tengs Erin* Bukan selalu dia bagi hadiah ponnn.. Dia budak kecik, mana ada duit lah!!! Aku yang selalu memanjakan dia lagi ya hado!!! Tak cukop dia memanjer plak dengan 'kakak-kakak ipar dia' yang lainnn.. Paling 'ngader' dia selalu 'pau' Mak la!!! Mencik!!! *jeles sebenarnyaaa...*

Tapi best semalam 'tipon' Mak, dan Mak sruh datang. Mak buatkan Bubur Durian!!! Wwaaaa... Kena tunggu weekend la Makkkk... Orang nak jemput datang sini malam tu jugak, Mak kata nanti duluuu... Sebab Nenek ada sana katanyaaa.. Biarkan duluuu... Isshhh... Hangkut dengan Nenek sekali pon Mak takmo jugakkk!!! Tunggu la Mak yerrr... Nanti sampai lahhhh... Jangan abeskan tauuu!!!!


Wuuuwuuuu... Sedeyyy!!! Tengok 'pic' nieh teringat kat kawan-kawan.. Susahnya nak 'gather' macam dulu... Rasa tak sesuai dah sekarang niehhh.. Yang jauh beribu-batu adaaa.. Perubahan gaya hidup adaaa.. Macam-macam lahhh.. Telefon dan FB aja yang mendekatkan jarak tuhhh... Itu pon ON & OFF.. Mekasih kengkorang yang dah 'wish' sengsianggg.. MMmuuuaahhh!!! Hadiah mana??? Takyah laaa.. Aku pon tak kasi korang hadiah jugak kannn... Harr harr harrr... Telus sunggoh!!! To be fair enough yer takkk???

Apa cerita ni??? Terbabas-babas sampai terkeluar tajuk!!! Aiiii... Suka hati lahhh... I kan 'besday-gurl' for today!!! Chiehhhh....

Jangan tak tau, plan nak buat Oreo Cheese-cake sama Durian Crepe tau sat agikkk.. Hahaha hahahahaa... Sempat lagi tuhhh... Melantak jer la kerojer kau ekkk...

Eh... Sudahhh....

Mak nak buat kek niehhh.... Sok mak 'hapdet' hokehhhhh... Macam tak biasa plakkk... Insya-allah kalau menjadik la.. Ngeee...



P/S: Rasa ingin MEMBERI lebih menebal dalam diri dari MENERIMA. So, I will spread out more LOVE to the airrrr!!! Al-hamdulillah atas segalanya, ya Allah... Syukurrrr.... Pertambahan usia makin mematang kan diriii...




Thursday, 22 November 2012

SUAMI-ku BHENTHANG FOHFULLLEEERRRRR!!!!




MOTIF???? Hahahha hahaha hahahaa... Dah seminggu lebey berlalu tapi baru hari ni nak kepoh bercerita ehhh... Why??? Tak percaya ker En Suami-ku tu sebenarnya BINTANG POPULAR??? Ngko jangan tak tauuu... Mak ni masih terasa lagi bahang 'femes' nya tuh tauuu... Aicheewwaahh!!!

Gambor atas tuh amek masa AIM19 seminggu lepas. Gitu lah jadi bila kala Aku dah 'cop' tv depan sebab nak tonton AIM19. En Suami tak minat sangat so ter-PAKSA melayan Games FATAL FRAME dia tuh sensorang dalam bilik bebudak. Bebudak pulak memang tak tau apanya AIM19 tuh so melayan lah tiga-tiga tu main Game PLANTS vs ZOMBIES kat PC dalam bilik Kami.

Waittttt... Ini baru la part best!!! Part nak dekat abes cerita anugerah tuuu.. Saper yang nonton mesti tau punya lah!!! Part bila kala HATTAN tu keluar nak sampaikan anugerah kat pemenang yang memang Aku dah jangka iaitu SHILA.. WWWEeeeewwwiittt!!!


Hattan keluar aja terus Aku jerit sroh En Suami keluar. Memula dia takmo.. Bila Aku mentioned si  kembar dia nak sampaikan anugerah, barulah terkedek-kedekkkk... Errr... KEMBAR??? Khahahha hahaha hahaaa... Kembar ker Abang Tiri sebenarnya?? Cer teka?? Cer teka??? Apa hubungan mereka niehhh?? Lawak tol bila Aku sroh En Suami pakai 'spek' nerd Aku tuhhh... Tengok jer la gaya dia tuhhh... Sejibik lol!!!!

Apa jawapan pada soalan Aku tadikkk??? Jawapan nyaaa...

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Tak ada kena mengena pon antara yang hidup atau pon yang dah mati.

Chiettt!!!

So, tang mana yang sama tuhhh???


Hattan...


En Suami...




Apa yang sama????



Samalah tu kenzzzz.... Ahaks!!!!

P/S: Dah 'biasa' bila orang tegur En Suami yang disangkakan Hattan.. Bertuah nyerrr la ngko kennzzz... Merasa jadi 'retis'...




Tuesday, 20 November 2012

Ceritera Cuti Sekolah KAMI - as ATOK & NENEK

google

Tik tok tik tokkk.... Tetiba ada 'tittle' yerrr... Huh!!! Siapa sangka.. Tua pulak dah rasanya diri ni haaa.. Bukan sorang jer tau cucu Kami. Tapi sampai saat ni dah masuk 5 orang kesemuanya. Ada 3 lelaki dan 2 perempuan. *Aku jugak yang masih tak ada anak perempuannn...* Sabar yer wahai Makcikkk... Insya-allah rezeki tu ada la nantiii.. Errr... Bila kala anak Aku dapat anak??? Alohaiii.. Anak buah punya anak makanya jadi cucu lah kan?? Kan???

Cuti-cuti ni masih belum berkesempatan berjalan ke mananya lagi. En Suami mem'busy'kan diri dengan kerja *nak kumpol duit sketttt...* dan rata-rata memang banyak tempat dah 'fully-booked' ponnn. Mood jenjalan ni juga tak berapa baik sebab cuaca yang selalu hujannnn.. Biasalah hujung tahunnn.. Duit pon sikit tinggal ni haaa.. Hiihihiii...

BTW, En Suami sememangnya tak gemar berjalan time orang reramai nih jugaaa.. Leceh!! *dah pe'el dia cenggitu so ikotkan ajerrr...* Tengok lahhh... Cukup 'ongkos' segala Insya-allah adalah sesat sok tu ke mana-mana.. Ngeee... Harapnya lahhh...

Nama pon SCHOOL HOLIDAY.. Rata-rata ramai yang 'ngantor' anak-anak balik kampong yer tak??? Ye lahh... Bila lagi nak jumpa Atok&Nenek kenzzz... Cenggitu lah Kami ni haaa... Cucu sulung ni anak sulung kepada anak buah perempuan sulung En Suami merangkap anak perempuan yang juga anak sulung my sister-in-law lah jugakkk.. *huihhh...tu diaaa...*

buat homework
tolong menolong..


Kasihan tak ada kawan agik sebab adik-adik dia kecik sangattt.. So, dari dok sorang meh ler ke sini hehhh.. Si Daniel ni memang seng-siang dah 'request' untuk datang sini since hari pertama cuti sekolah setatnyaa.. Tapi Ahad lepas baru gi amek dia.. Tu pon lepas tak tahan dengar si Adam dok 'ngomel' nanya bila nak amek...bila nak amekkk... Hish!! Rimas!!

Mulanya diaorang dok main ajaaa.. Lepas Aku 'angkat' rotan, jadi baik terus bukak buku.. Khahah hahaha hahahaa... Eh, jangan memain.. Nenek ni garang hokehhh... Ada tak nenek macam Aku kat dunia nih?? Rasanya tak kowttt.. Sebab nenek Aku baikkkk... Hihihihiiii...

Elehhhh... Bukan garang hapernyaaa.. STRICT ajaaa.. Gabungan ROTAN dan NGAUMAN-ku *rrroooaaarrrrr!!* itu, barulah senang sikit kerjaaa... Sikittt jaaa.... Hahahha hahahaaa... Dah nama pon budakkk.. Tak ada maknanyaaa... Baik sekejap jaaa... Selebihnya kena sabor yo lah!!!

pic sesudah suboh... berterabor!!!

Part ni antara yang best. Tidor selambak!!! Well, dolu-dolu punya time, tidur selambak means tidur reramai kat living-room. La ni punya kes, cucu kami pon 2x5 takmo tidur asing tetiba. Walhal before this okay ja tido sama Adam kat bilik sebelah. Puas pujuk, tak jalan jugakkk... Nanges-nanges sampai lencun bantal dibuatnyaaa.. Khahaha hahaha hahaha.. Den owh Den... Lantak lah ehhh... kalau setakat ngko sorang hokeh laaa.. Sok, sekumpulan datang... ERRRkkkkk...

Yang best jugak kalau kat kampung dulu, bila tiba time nak mandi. Kampung ada perigi.. Kat PJ ni mana nak raba perigi.. Tempayan ada laa.. Tapi itu pon jadi lah dek diaorang...

video

Miahahah hahahaa... Macam-macam hal betol laaa... Ni masa baik kejap. Kang ada masa gadoh laaa.. Masa melalak laaa.. Masa main laaa.. Masa ntah apa-apa lagi lahhh.. Paling Aku 'bengang' kejap masa ni haaa...

lekaaa..

Semua kemarok 'gadget'!!! Aidil ni layan Tab.. Adam layan Ipad... Daniel layan Play Station.. 24/7 dok dengan 'gadget ajaa.. Apa yang seronoknya ntah??? Bukannya keluar peluhhh... Dulu jugak yang best.. Main baling selipar.. Main batu seremban.. Main polis-polisss.. Main baling tin... Banyakkk lagi permainan masa dulu kalau nak tauu.. Aku merasalahhh.. Hopefully sok bila diaorang ni dah besar, merasalah juga bila dah berkawan-kawan tu.. Si Alif plak buat apa??? Gadget apekemender nya yang dia layan???

ngeee...

Padan mukaaa... Kena kurungggg... Nak kasi 'gadget' apa ke dia??? Jahanam karang sesia ehhhh... Budak 'noti' ni.. Tu pasal kena kurung daaa... *kesiannn...kena tunggu besar sket ya dekkk...* Sementara tu ngko sabor... main je lah pensel dengan kertas tuhh..

Dahulu juga paling best bab makan laaa.. Nenek masak sedap-sedap.. Kalau tak sedap pon jadi sedap sebab makan reramai.. Lepas tu dapat makan buahhh.. Ala rindunya masa tueee... Teringat plak kat nenek Ku yang seorang tuhh.. Ewaaahhh... Nenek 'over' sekaranggg.. Holiday ke Pangkor wehhh... Hihihiiii... *holiday la sangat yerrr...*

Kat sini, sedap tak sedap korang akan Aku paksa makan!!! Tak ada istilah 'wasted' okayyy... Si Den dari tak makan terus jadi makan tauuu... Dari makan sikit kena paksa makan selambak!! Dari tak pernah cuba makan kena paksa cuba makan.. Ada ka buah pon tak makan??? Ishhh... Rugi besar!!! Mujur anak-anak Aku tolak batu dengan kayu... Wakakaka kakaka kakaa... 

breakfast
lunch
aauummm...
comot!!
eemmm...sedappp...

Tuh dia... Si Aidil 'belasah' Sambal Tempe, buleh??? Terer tak terer lah diaaa... Semua kena la paksa makan sama bila Aidil dah mula makan.. Sikit pon jadi lahhh... Orang kata tak cuba tak tauuu.. Dan orait aja ponnn...

video

Ni baru 2 malam berlalu.. Itu pon Atok balik kerja ja dah pening sebab 'kecoh-terlampau'.. Padan muka!!! Aku yang sepanjang hari tu??? Dah lali... So, tak heran la sangatttt... Acaner nih En Suami??? Kata nak buat 'football-team'??? Baru add sorang untuk 2 malam nih dah lemau??? Chieeehhhh... Cakap ja lebeyyyy... Nak I jaga sorang so sorry...

Cerita perihal cucu balik kampong, Khamis nanti nak 'kidnap' Mak&Erin datang sini... Jumaat ni 'spesel' sketttt.. Bestnyerr bila Mak&Erin adaaa.. Baru je lepas 'ngumpat' di talian tadi nih. Mak kata datang amek diaaa.. WWEEEhhhuuuuuu!!!! Ini bukan cucu-cucu balik kampung dahhhh... Ini sudah terbalikkkk!!!! Apa nak heran... Ni kan Zaman Modennnn... Hikk hikkk..

Saturday, 17 November 2012

Caramel Pudding VS Egg Pudding with Honey

google

Waaaahhhh!!! Banyaknya telurrrrr... Suka tengok telur bebanyak cenggini haaa.. Tengok aja macam-macam idea keluar jam-jam tu jugak nak masak apa.. Sometimes aja bila 'otak beku' tu yang dok meng-google kat tenet.. Hahahah hahahaa hahaha...

Kat rumah ni memang stok telur tak putus!! Bebudak ni 'hantu-telur' kalau nak tauuu.. Sebab tu Aku selalu pesan kat En Suami supaya jangan lupa 'stock-up'. Aku cukup suka telur yang besar-besar tu haa.. Grade A orang kata tapi mahalll.. So, kita amek yang Grade B punyaaa.. Puas hati!!! Pernah cuba beli yang kecik-kecik tu, memang Mak tak gemar. Kecik pon kecik lepas tu bila masak ada kinda smell sket yang ala-ala hanyir gituuu... Simpan lama sket pon cepat aja rosak!! Mencik!!!


Hahaha hahahaa... Kan Aku udah bilanggg... Petanda rumah Kami ada 'hantu telur'!!! Ni mana yang namanya 'belen-belen' tinggal bekas aja.. Yang lain banyak dah buanggg.. Kenapa simpan??? Ntah... Mana Aku boh??? Kalau pandai teka lerrr...

Aik??? Ni nak cerita pasal telur aja kah??? Eh, bukan laaa... Bukak cerita pasal telur ni pasal resepi yang baru Aku buat tadi ni haaa... Banyak jugak pakai telurnyaaa.. Mujur ada stok!!! 1st time buat weehhh... Al-hamdulillah menjadikkk.... *eksennnnn...*


TADDDDAAAAAaaaa!!! Mak sukerrr!!! Mak sukerrr!!! Sukses wehhh.... Aku follow resepinya originally di SINI. Tapi Aku 'adjust' beberapa perkara.. Senang cerita meh Aku bagi resepinya ikut 'version' Alu la ekkk...

Puding Karamel
Bahan A - untuk karamel

10 sudu besar gula
1/2 cawan air - lebih sikit pon takper kalau nak cair

Bahan B - untuk kastad

5 sudu besar gula
6 biji telur besar - 4 penuh, 2 lagi ambil kuning sahaja
500ml susu segar - Aku pakai low-fat
1 sudu kecil vanilla

Cara-cara:

1. Buat karamel dulu iaitu dengan memanaskan gula bersama air yang dimasukkan sedikit demi sedikit sehingga berwarna perang dengan api sederhana. *perghhh..lama tunggu wehhh...* Tutup api lalu sejukkan sebentar dalam bekas puding.

2. Dalam satu bekas, satukan telur bersama gula lalu pukul sekejap untuk sebatikan. Letak tepi dahulu.

3. Atas dapur, panaskan susu bersama vanilla. Tak perlu didihkan cukup suam-suam kuku gitu. Perlahan-lahan campurkan ke dalam campuran telur tadi sambil mengacau bancuhan.

4. Tuang bancuhan kastad ke atas karamel tadi. balut dengan aluminium foil.

5. Dengan suhu 160 d masak puding tadi selama 60 minit. 30min pertana dengan api atas bawah dan selebihnya apai atas sahaja. Pastikan bekas puding tadi di letakkan dalam bekas lain yang berisi air ya, jangan lupa tu... *proses stim namanya nihhh* Seperti gambar di bawah.


Siapppp... Heheheh hehhhh... Senang ajaaa... Nak tau apa lagi lepas tu??? Aku belasah buat resepi sesuka hati noksss... Nama pon main 'boh' ajaaa... Apanya??? Method yang sama tapi Aku buat 'suku' aja sebab nak 'testing-power'.. Makanya sukatan pon jadi suku lahhhh... Resepi tu Aku namakan dia Egg Pudding with Honey. *cheeewwwaaahhh...*


Apa rasa dia??? Macam rasa karamel puding lah lebih kurang tapi kurang manis sebab pakai honey. Errr... Macam Tau-Fu-Fa perasa gula putih pon haderrrr... Sedap jugaaaa... Aku 'prefer' yang ni sebab kurang manisnyaaa.. Baik untuk kesihatannn.. Chee cheee cheeehhhh...

Resepi dia lagi mudah. Follow aja resepi di atas tapi tolak bahan nak buat karamel, itu aja. Nak makan masa tu tuang la honey atas kastad tu sesedap rasa. Hihihihiiii... Cuba lah kalau nak tauuu!!!!



Friday, 16 November 2012

My Badddd.. WHY SO SERIOUS????

google

SERIUS BEBBBBB... Aku ni 'under pressure' woiii... Tak tahan dah rasanyaaa.. Migrain!!! Migrainnn!!! Bukannya Aku tak ada Mak, Bukannya Aku tak ada saudara dan bukan juga Aku tak ada kawan-kawan... Tapi, Aku tak boleh lahhhh... Bukan namanya AKU kalau nak mengadu-damba niehhh...

Bukan lah nak 'ek' or what la kenzzz.. Aku banyak mengikut perangai Arwah Ayah yang sangattttt berahsia orangnyaaa.. To be more specific, Aku lebih banyak memendammm.. Bahaya kan??? Kan??? Tak tau la camner nak buat.. Too much until I don't know where I should start first. Rasanya diam lebih baik. Menangis seorang lebih mudah.. Jadi lah walau 'pain' itu hilang sekejappp...

Seboleh-boleh Aku cuba tukar persepsi buruk ini sebaliknya. Sebagai seorang Muslimah yang mengaku bahawa Allah itu Maha Besar dan kerana Allah lah yang menciptakan segala yang berlaku dan pastinya ada sebabnya. Aku hanya perlu sabarrrr... Bersyukur kerana Allah mengampunkan dosa-dosa yang lalu dengan menerima pembalasan dunia menerusi musibah ini. Sayangnya Allah kerana tak mahu hambanya menerima hukuman di neraka yang mana siksaannya tak terbatas dan tak tertanggung rasanyaaa...

It was my fault from the beginning. Sesungguhnya Allah Maha Adil. Aku menerimanya dengan penuh keinsafan. Tak guna 'point fingers' pada orang lain lagi dahhh.. Jari telunjuk mungkin menunding ke satu arah tapi selebihnya menunding diri itu sendiri. Hakikat namanyaaa...

"JIKA KAMU MEMBUAT KEBAIKAN, (maka faedah) KEBAIKAN YANG KAMU LAKUKAN ADALAH UNTUK DIRI KAMU, DAN JIKA KAMU MEMBUAT KEJAHATAN, MAKA (kesan yang buruk) BERBALIK KEPADA DIRI KAMU JUGA" Al-Isra 17:7

Who knows, ada sesuatu lebih baik menanti kemudian hari?? Mula nya memang Aku rasa marah, kecil hati, kecewa dan sebagainya. Tapi bila Aku sedar, itu tidak membantu Aku menjadi lebih bertakwa kepada Allah. Sebaliknya Aku cuma meluahkan rasa ketidak-syukuran Aku padaNya. Astagfirullahalaazim.. Ampunkan hamba-mu ini Ya Allah..

"SESIAPA YANG BERTAKWA KEPADA ALLAH (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), NESCAYA ALLAH AKAN MENGADAKAN BAGINYA JALAN KELUAR (dari segala perkara yang menyusahkannya). SERTA MEMBERINYA REZEKI DARI JALAN YANG TAK TERLINTAS DI HATINYA DAN (ingatlah), SESIAPA BERSERAH DIRI BULAT-BULAT KEPADA ALLAH, MAKA ALLAH CUKUPLAH BAGINYA (untuk menolong dan menyelamatkannya) At-Talaq 65:2,3

Banyak lagi yang perlu Aku belajar dan fahami. Rasanya mungkinkah perlu Aku tukar hala-tuju hidup ini demi mencapai kualiti hidup yang diingini??? Pastinya berlandaskan jalan yang benar. Harus direnung kembali masa silam, sejarah lalu yang akan menentukan masa depan yang dipilih. Jadikan iktibar mungkin?? Entahhh..

I must be strong!!! Semua ini dugaan dariNya. Dugaan yang menguji kuat tak kuatnya Iman seorang hambanya. Sabarlah wahai hati... Pujuk diri sendiri..

"SESUNGGUHNYA KAMI AKAN MENIMPAKAN CUBAAN KE ATAS KALIAN DENGAN SEDIKIT KETAKUTAN, KELAPARAN SERTA KEKURANGAN HARTA, JIWA DAN BUAH-BUAHAN. SAMPAIKAN BERITA GEMBIRA KEPADA OARANG-ORANG YANG SABAR, IAITU ORANG-ORANG YANG JIKA DITIMPA MUSIBAH, MEREKA MENGUCAPKAN, Inna Lillahi wa inna ilaihi raji 'un" Surah Al-Baqarah 2:155-156

Sumber bacaan yang diringkaskan adalah dari SINI. Really helps. Insya-allahh..

google

Tak perlu lah nak 'murung' lagi... Better cari jalan untuk kembali HAPPY!!! MMmmmm... Apa ya???? Lemme list-out apa yang patut dulu... Kemudian cuba sahajaaa... Try nak???

1. Kena lebih sabar.
2. No more 'high expectations'
3. Jangan layan perasaan seorang diri lagi. Jumpa kawan atau jumpa saudara.
4. Start buat aktiviti baru sebagai hobi yang menyeronokkan.
5. Libatkan diri dengan aktiviti masyarakat atau pergi kursus yang disukai agar lebih yakin.
6. Try harder demi realisasikan kejayaan yang dimahukan.

Apa lagi???? Tak boleh nak fikir dahhh...

Tak jugak berjaya, Hahahhaaa hahahaha hahahaaa...

Tak reti-reti jumpa PSYCHIATRIST???? Miahahaha hahahah hahahaa...

See????

Aku dah mula ketawaaaa!!!!! Fuhhh... Legaaa...





Wednesday, 14 November 2012

Selamat Tahun Baru - MAAL HIJRAH 1434


Assalammualaikummm... Esok dah masuk Tahun Baru Islam kita. Cuti lagiii.. Semalam cuti esok pon cuti lagiii... Sakannn.... Tapi kami kat rumah jerr.. Semalam buat 'spring cleaning' kesemua bilik yang haderrr.. En Suami kena kerja so Adam la yang banyak bantu. En Suami tolong akhir-akhir.. Mekasihhhh...

Esok pon En Suami kerja jadi apa lagi nak buat ya??? Apakata kita tengok TV Sambutan Maal Hijrah ndak?? Nak tengok mereka-mereka yang menyertai Majlis Perhimpunan Sambutan Maal Hijrah Peringkat Kebangsaan Tahun 1434 Hijrah/2012 secara LIVE kat Dewan Plenari, Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) jam 8 pagi tu tidak la dapek nak nolongggg... MMmmm... Tv pon TV lahh..

Tau apa tema kita kali ni tak?? Aku baru 'google' tadi sat. Tema kali ini adalah "WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH". Nak beri pendekatan, panjang berjela plak lah.. So, korang KLIK aja untuk maklumat selebihnya. Interesting!!! Believe me...

Hari ini segala catatan amalan kita ditutup n di "angkat" kpd Maha Pencipta kita ALLAH SWT. Lalu di ganti dgn "buku catatan amalan" yg baru. Sebelum catatan amal itu ditutup, minta maaf lah ya kepada rakan-rakan yang kenal atau pun tidak. Kita cuma manusia biasa tak lepas dari salah silapppp...




Mari kita bersama bacalah doa akhir tahun selepas Asar nanti dan diikuti doa awal tahun selepas Maghrib. Sayangnya, kerana Aku 'bercuti' makanya baca dalam hati sahajaaaaaa laaa.. Lalala lalalaaaa...

"Barang siapa yg memperingatkan bulan Zulhijjah kepada saudara semuslimnya maka api neraka diharamkan menyentuhnya"

( Rata-rata Facebookers akan mendapat message sebegini, begitu juga saya. Mujur seorang hamba Allah menyedarkan saya akan asal-usul Hadis ini dan sesungguhnya saya kurang arif. Namun, tujuan asal saya adalah untuk memperingati sesama kita, itu sahaja. Harap maklum. )

Salam Maal Hijrah buat semua. Moga kita beroleh 'kemenangan' di tahun mendatang, Insya-allahhh...

Baca-baca:
Makna Tahun baru Hijriah Bagi seorang Muslim dan Bagaimana Menyambutnya

Bahagian Satu
Bahagian Dua
Bahagian Tiga




Errr... Layan lagu Maal Hijrah, ndak??? Hahaha hahahaa.. KLIK kan ajaaaa....




Monday, 12 November 2012

HAPPY DEEPAVALI & Happy Holidayzzzz toooo....


Happy Deepavali to all my friends yang celebrate.. Selebihnya, Happy Holidays hokehhh.. Echee chee chee... Suker bila cuti-cuti ni kenzzz. Mak sekarang dah tak 'feel' apa dahhh.. Boring!!!! Cuti ka, tak cuti ka, sama jerrrkkkk... Masa cuti kerja lagi bertambah ya hado!!!

Don't worry about me bebehh.. Have fun!! I'll enjoy the day with some activities too. Need to think.. Think hardd.. Nak yang 'happening' , 'lowest budget' , 'short distance' and 'family oriented' gitewwww... MMmmmmm...

Musim hujan sekarang susah nak ramal. So better stay 'indoor'. Thinking of 'lepak-ing' Shopping Mall maybe for some movies?? Nayyy!!! Sure ramaiii... Main bowling??? Skating *penangan gambor anak teman yang seorang ni yang dia post kat wall FB-menarek jugakk...* ??? NO!!! Haru-biru kanggg... Window-shopping and makan-makan??? EEEkkkkk... Too common dahhh...

So???

Stay at home sudah laaaa.... Last Saturday dah pergi 'borong' some books for kiddos. Tak abes baca and start buat latihan pon baru seciputttt... Shut-up and sit down!! Do your homeworks!!!! Miaahahahha hahahaaa...


Kelakar pulak rasanya.. Teringat Aidil 'nanges-nanges' sebab kena paksa buat homework. Hihihihiii.... Jangan memain tauuu.. Ibu GARANG MACAM SINGA kalau nak tauuu... *itu yang Arwah Ayah dulu suruh jadi cikgu tu?? mati anak orang kanggg..hahahahaaaa...*


Alahaiii... Baru ajar buat 'strokes' Aidil oiii.. Belum suruh buat benda lain.. Tu pon tak abes buat satu page tuh. Lepas la tiga baris aja sebab masuk baris ke dua tuh dah 'lemau' daaa..

"Ibu, Aidil ni penat la Buuuuu.."

Khahahha hahahhaa hahahaa... Jangan harap!!! Habiskan baris akhir tu dulu!!! *sambil ketuk-ketuk ROTAN atas meja..*

"UUUUuuuuuWWWWWaaaaaaaAAA!!!!"

Tapi habes jugak akhirnya tiga-tiga baris tuuu...

Errrr... Abang-abang buat homework. Budak kecik plak buat apa???

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*





Huh!!!

Buat kacau!!!!



SELF-SERVICE LAUNDRY & CLEANPRO EXPRESS - kaedah selamat membasuh kala musim hujan nii...


Muahahaha hahahah hahaaa!!! Kan Aku dah kata.. Pasti Aku akan jejak jugak ke sini.... Itu pon puas lah 'bebel' kat En Suami nak ngajaknyaaa wehhh.. Macam-macam alasan dia kasik mulanya untuk tidak ke sana - malas bebenor laki Aku nih laaa.. Tapiiiii... Bila dah jejak sana, dia jugak yang 'over' heh!!! Mak UP aja kasi 'eksaited' lebeyyyy... Ahaks!!!

Sampainya lewat petang sebab sebelum tuh Kami ke rumah Mak Sentul for late-lunch.. Lama tak jengah Mak. Mak macam tau Aku terasa nak makan Ayam Rendang wehhh.. Langkah kanan Kami.. Siap ber-tapau bagai!! Mekasih Makkkk..

Tak kesah la nak datang siang atau malam ehh.. Nak risau apanya sebab dryer ada kenzzz.. Takyah sidai kat ampaian lagi nokkkkk.. UUiiii... Bestnyaaa.. Ni yang teruja nak 'story-mory' la niehhhh.. *tu la jakun namanya kalau nak tauuu...hihihihiiii*


Since Kami ni baru, dan Aku pulak tak 'google' info sepenuhnya so melilau lah ke ouletnya yang nun di Damansara Damai nu haaa.. Harini bila 'google' ropanya ada sejibik kat PJ OLDTOWN nu haa.. Khahah hahahahaa... Tak kesah lahhh.. Jenjalan makan angin la kiranyaaa..

INFO:

Tak la besar mana pon tempatnyaaa.. Ada 2 benches dan satu 'table for folding clothes yang dah basuh. Open-air plak tuh kalau nak tauuu.. Dah pon 24/7 punya service... Gaya centu lah paling senang yer tak??? Machine nak basuh 14kg ada 4set dengan dryer for 14kg pon samaada  4set jugakk.. Extra machine nak basuh sahaja for 9kg dalam 2set kat satu sudut. Location bagus sebab lot tepi. Tengok la bebudak ni boleh berlari-lari lagik kat situ haaa.. No worry sebab tak ada sapa nak marah!!!


My advise, jangan bawak anak.. Hahahahhaaa.. Takut leka membasuh, anak ngko hilang plak karangg.. Macam bebudak ni, memang diaorang hilang kejappp.. Ke mana lagikkk??? Huh!!! Ke kedai laaa... Macam-macam kedai adaaa.. Hampeh!!!


Ni baru nak dok diam selepas 'termakan' umpan.. MMmmmppphhhh... Sabor je lah.. Errr, anak hilang sebab leka membasuh?? Biar betikkk.. Machine yang basuh kan??? Tak logik!!! Yang ni baru logik kot??? Kwangg angg anggg...


UUUiihhh... Memang tak sesuai bawak budakkkkk... Tu pasal lepas makan Bapak letak anak-anak dia dalam kereta layan dvd Ultraman. Sebab Ibu LEKA!!!*ppffftttt...* Elehhh... Bapak pon sama gakkk...


Part ni paling tak tahan nak gelak.. Poyo jer hangkut baju kotor satu bakul besar masuk dalam Ezora tuh, konon nak basuh tapi tak bawak sabun segala. Khahaha hahaha hahaaa.. Salah siapa??? Jangan tanyaaa.. Mujur ada Soap Vendor machine nieh.. Sehengget sekotak untuk sekali basuh. Wanggggiiiii!!! Aku suker kat Softener Sheets tu sebab dia macam tissue wehh.. Guna masa nak keringkan pakai dryer tuh.. Sumpah best!!

Tak tau camner nak handle equipment segala??? No need to worry.. Kat dinding ada ditampalnya segala 'instructions' serba lengkap. Dan ini ada IMPORTANT NOTES. Harus sediakan duit syiling Lima posen bebanyak yaaaa... Duit syiling baru sahajaaaa..

Al-kesah kami budak baru belajar ni tak tau. Tak spare duit syiling langsung, maka En Suami ke sana-sini cuba nak mendapekkan syiling baru tuuu.. Sia-sia... Buang 'karen' ja jalan jejauh sebab sebelah Vendor Shop Machine tu ada juga mesin tukar syiling... Apa la ke bangang Kami nihh.. Lawak antarabangsa sunggoh!!! Tu laaa.. Napa tak baca memo bebetol kat notice-board tuh tadikk.. *nampak memo pasal WI-FI ajaaa..hihihihiiii...*


Berapa charges??? RM4 untuk 25min gitu sekali basuh.. Dryer pon centu gakkk.. Tapi for normal-type of garment laaa.. Kalau tak kering makanya kena la add more time and need extra money. Itu ajaaa... Penting bila nak guna dryer nih, kena follow instructions bebetol!! Bukan apa, takut garment rosak atau tak kering betuullll...


As for our family, semalam Kami berhabes lesser than RM15 untuk semua sekali termasuk beli sabun plus softerner 4 kotak. Berapa kilo baju?? Dalam 3 kilo lebeh jugak laaa... OK la tu yer tak??? Sebab sebelum ni Bapak hantar Dobi yang main ikut timbang sekilo dalam RM6 kauuu... Try darab baper jumlah nak kena bayar sekali hantar??? Chehhhhh... Baik buat sendrikkkk...

Senang jugak la kerja Mak lepas ni nokssss... Sebab En Suami dah pon boleh buat laundry sendrik... Al-hamdulillahhh... Bertambah 'godang' la badan Mak ni haaaa... APTB!!!!





Eh... Lupa...

Nak lebih info pasal ni??? Klik aja CLEANPRO EXPRESS yaaaa....

"SELAMAT MENDOBI...."