Tuesday, 20 November 2012

Ceritera Cuti Sekolah KAMI - as ATOK & NENEK

google

Tik tok tik tokkk.... Tetiba ada 'tittle' yerrr... Huh!!! Siapa sangka.. Tua pulak dah rasanya diri ni haaa.. Bukan sorang jer tau cucu Kami. Tapi sampai saat ni dah masuk 5 orang kesemuanya. Ada 3 lelaki dan 2 perempuan. *Aku jugak yang masih tak ada anak perempuannn...* Sabar yer wahai Makcikkk... Insya-allah rezeki tu ada la nantiii.. Errr... Bila kala anak Aku dapat anak??? Alohaiii.. Anak buah punya anak makanya jadi cucu lah kan?? Kan???

Cuti-cuti ni masih belum berkesempatan berjalan ke mananya lagi. En Suami mem'busy'kan diri dengan kerja *nak kumpol duit sketttt...* dan rata-rata memang banyak tempat dah 'fully-booked' ponnn. Mood jenjalan ni juga tak berapa baik sebab cuaca yang selalu hujannnn.. Biasalah hujung tahunnn.. Duit pon sikit tinggal ni haaa.. Hiihihiii...

BTW, En Suami sememangnya tak gemar berjalan time orang reramai nih jugaaa.. Leceh!! *dah pe'el dia cenggitu so ikotkan ajerrr...* Tengok lahhh... Cukup 'ongkos' segala Insya-allah adalah sesat sok tu ke mana-mana.. Ngeee... Harapnya lahhh...

Nama pon SCHOOL HOLIDAY.. Rata-rata ramai yang 'ngantor' anak-anak balik kampong yer tak??? Ye lahh... Bila lagi nak jumpa Atok&Nenek kenzzz... Cenggitu lah Kami ni haaa... Cucu sulung ni anak sulung kepada anak buah perempuan sulung En Suami merangkap anak perempuan yang juga anak sulung my sister-in-law lah jugakkk.. *huihhh...tu diaaa...*

buat homework
tolong menolong..


Kasihan tak ada kawan agik sebab adik-adik dia kecik sangattt.. So, dari dok sorang meh ler ke sini hehhh.. Si Daniel ni memang seng-siang dah 'request' untuk datang sini since hari pertama cuti sekolah setatnyaa.. Tapi Ahad lepas baru gi amek dia.. Tu pon lepas tak tahan dengar si Adam dok 'ngomel' nanya bila nak amek...bila nak amekkk... Hish!! Rimas!!

Mulanya diaorang dok main ajaaa.. Lepas Aku 'angkat' rotan, jadi baik terus bukak buku.. Khahah hahaha hahahaa... Eh, jangan memain.. Nenek ni garang hokehhh... Ada tak nenek macam Aku kat dunia nih?? Rasanya tak kowttt.. Sebab nenek Aku baikkkk... Hihihihiiii...

Elehhhh... Bukan garang hapernyaaa.. STRICT ajaaa.. Gabungan ROTAN dan NGAUMAN-ku *rrroooaaarrrrr!!* itu, barulah senang sikit kerjaaa... Sikittt jaaa.... Hahahha hahahaaa... Dah nama pon budakkk.. Tak ada maknanyaaa... Baik sekejap jaaa... Selebihnya kena sabor yo lah!!!

pic sesudah suboh... berterabor!!!

Part ni antara yang best. Tidor selambak!!! Well, dolu-dolu punya time, tidur selambak means tidur reramai kat living-room. La ni punya kes, cucu kami pon 2x5 takmo tidur asing tetiba. Walhal before this okay ja tido sama Adam kat bilik sebelah. Puas pujuk, tak jalan jugakkk... Nanges-nanges sampai lencun bantal dibuatnyaaa.. Khahaha hahaha hahaha.. Den owh Den... Lantak lah ehhh... kalau setakat ngko sorang hokeh laaa.. Sok, sekumpulan datang... ERRRkkkkk...

Yang best jugak kalau kat kampung dulu, bila tiba time nak mandi. Kampung ada perigi.. Kat PJ ni mana nak raba perigi.. Tempayan ada laa.. Tapi itu pon jadi lah dek diaorang...

video

Miahahah hahahaa... Macam-macam hal betol laaa... Ni masa baik kejap. Kang ada masa gadoh laaa.. Masa melalak laaa.. Masa main laaa.. Masa ntah apa-apa lagi lahhh.. Paling Aku 'bengang' kejap masa ni haaa...

lekaaa..

Semua kemarok 'gadget'!!! Aidil ni layan Tab.. Adam layan Ipad... Daniel layan Play Station.. 24/7 dok dengan 'gadget ajaa.. Apa yang seronoknya ntah??? Bukannya keluar peluhhh... Dulu jugak yang best.. Main baling selipar.. Main batu seremban.. Main polis-polisss.. Main baling tin... Banyakkk lagi permainan masa dulu kalau nak tauu.. Aku merasalahhh.. Hopefully sok bila diaorang ni dah besar, merasalah juga bila dah berkawan-kawan tu.. Si Alif plak buat apa??? Gadget apekemender nya yang dia layan???

ngeee...

Padan mukaaa... Kena kurungggg... Nak kasi 'gadget' apa ke dia??? Jahanam karang sesia ehhhh... Budak 'noti' ni.. Tu pasal kena kurung daaa... *kesiannn...kena tunggu besar sket ya dekkk...* Sementara tu ngko sabor... main je lah pensel dengan kertas tuhh..

Dahulu juga paling best bab makan laaa.. Nenek masak sedap-sedap.. Kalau tak sedap pon jadi sedap sebab makan reramai.. Lepas tu dapat makan buahhh.. Ala rindunya masa tueee... Teringat plak kat nenek Ku yang seorang tuhh.. Ewaaahhh... Nenek 'over' sekaranggg.. Holiday ke Pangkor wehhh... Hihihiiii... *holiday la sangat yerrr...*

Kat sini, sedap tak sedap korang akan Aku paksa makan!!! Tak ada istilah 'wasted' okayyy... Si Den dari tak makan terus jadi makan tauuu... Dari makan sikit kena paksa makan selambak!! Dari tak pernah cuba makan kena paksa cuba makan.. Ada ka buah pon tak makan??? Ishhh... Rugi besar!!! Mujur anak-anak Aku tolak batu dengan kayu... Wakakaka kakaka kakaa... 

breakfast
lunch
aauummm...
comot!!
eemmm...sedappp...

Tuh dia... Si Aidil 'belasah' Sambal Tempe, buleh??? Terer tak terer lah diaaa... Semua kena la paksa makan sama bila Aidil dah mula makan.. Sikit pon jadi lahhh... Orang kata tak cuba tak tauuu.. Dan orait aja ponnn...

video

Ni baru 2 malam berlalu.. Itu pon Atok balik kerja ja dah pening sebab 'kecoh-terlampau'.. Padan muka!!! Aku yang sepanjang hari tu??? Dah lali... So, tak heran la sangatttt... Acaner nih En Suami??? Kata nak buat 'football-team'??? Baru add sorang untuk 2 malam nih dah lemau??? Chieeehhhh... Cakap ja lebeyyyy... Nak I jaga sorang so sorry...

Cerita perihal cucu balik kampong, Khamis nanti nak 'kidnap' Mak&Erin datang sini... Jumaat ni 'spesel' sketttt.. Bestnyerr bila Mak&Erin adaaa.. Baru je lepas 'ngumpat' di talian tadi nih. Mak kata datang amek diaaa.. WWEEEhhhuuuuuu!!!! Ini bukan cucu-cucu balik kampung dahhhh... Ini sudah terbalikkkk!!!! Apa nak heran... Ni kan Zaman Modennnn... Hikk hikkk..

1 comment:

  1. Rasanya semua encik suami memang malas nak ikut puan isteri shoppinh. Huhu. Btw BW here and follow sudah :)

    ReplyDelete

Sila lah sila yaaa... "SHARING IS CARING'.. :p