Saturday, 5 November 2011

TACTICS@UMPAN???? Handling kids..



Salam semua..Pic atas tu propa jer.Issue harini xder kena mengena pon dgn segala mcm jenis haiwan di muka bumi ni..TETAPI berkaitan dgn MAMALIA ye..Hehehehehehhheeee...Elehh,nak tunjuk pandai la kononnn...Eh???Betul apa???Kita MANUSIA=MAMALIA kannn...kannn..kannnn???

Nak cerita perihal UMPAN,actually i believed semua mak bapak luar nun facing the same scenario of their kiddos making sooooo much mischievous behaviour.PPEERRGGHH!!!Nak menyebutnya pon kepala ni da mula sakit berdenyut-denyut terkenangkan pe'el mereka-mereka semalam..Itu yg dapat idea ni nak share sama.Ye lah kan,not to say la but budak-budak ni ada 1001 macam characters.Kalau anak sorang tu al-hamdulillah la kot...Tp yang sederet tu???Yg sumernya girls or boys saja-saja???

I ada 3 org suda..No 4 not too soon laaa..ahaks!!


Contoh terdekat la,with my 3boys enough la to make the world helter-skelter ooiiii....Yang si abang mcm ni..Yg si no 2 begini..Yg no 3 plak begitu..Macamana tu???Dengan tahap kesabaran yang minima tak boleh jalan derrrr...Hari-hari dok mengurut dada you know-Subhanallah..Astagfirullah...PHEWW!!!Tarik nafas dalam-dalam ye..Yang pasti satu ni la,PITCHING suara sure tinggi punyalah!!!(tp bila nyanyi-OUT la pulak..naper ek???Lack of confidence kotttt..)Nggeeee....

So back to our topic today-UMPAN..The 1st scenario adalah di RUMAH.Lame tactics yg aku guna utk buat budak-budak ni duduk still satu tempat adalah:


Makan lerrrr....

Dapat pen,pencil or pastel colors or seangkatan dgnnya...

Kasilah gadgets apa patot..NO HP yea.....Jahanam!!!

Layan dvd's citer ULTRAMAN of cozzz.....

Bagi susu or Ribena..

Playing in d toys-room


TETAPI...Dalam pada itu ada ketika-ketika nya BENDA ini di perlukan juga..A MUST HAVE ITEM!!BELIEVE ME....This is a GREAT method to use..Jalan akhir org kata..hehehehhhhh...

ROTAN!!!!



Haiiyyaarrkk!!!Mau rotan sama diaaa....

Pukul tu jangan la mem*&#% -buta ajer...Cukaup la sekadar untuk menakut-nakutkan mereka bukan la pulak menceredakan pula..(sia-sia kena masuk jel atas kes dera pulak nanti...) Di rumah ni memang ada satu dan selalu missing-in action kalau nak tahu..(gara0gara disorokkan oleh mereka-mereka itu lah...noti...notiii...) Method ni guna di rumah sahaja ye..Bukan di luar rumah pulak..Ingat tu!!!

2nd scenario pula ialah LUAR RUMAH-bila keluar berjalan-jalan..Kena lah tengok tempat dan keadaan juga tau..Ini sebahagian contoh (antaranya sahaja) kerana tactics yg sama kita guna di rumah boleh juga di practickan kat kuar nunnn...

Kasi main sekejap...
Umpan dvd's lagi...

Bagi la apa-apa toys yg ada dekat tpt tuu...@Nando's B'sar

Spare their fav toys...

Pendek citer macam ni la..As long budak-budak ni FEED WELL+SLEEP WELL+PLAY WELL= SENANG LA KEROJER (well..well..well...) Psychology kena ada.Bukan senang nak membesarkan anak.Terkenang pula mcmana Mak&Ayah kita membesarkan kita dulu-dulu.Memanglah dulu sekarang jauh bezanya..Namun perasaan tu tetap sama nak-nak bagi seorang Ibu@Mak@Mama atau apa jua gelaran diberi..Betol tak????

No matter how stressfull pun my live as a wife&mother,satu perkara ni la yang membuatkan aku rasa SYUKUR sangat-sangat ke hadratNya...


Bila da penat main..kenyang makan..TIDO...

Berikut pula adalah perkara yang NO-NO dalam list UMPAN yang aku selalu gunakan.Memang PANTANG betol!!!Eventhough namanya pon budak-budak tetapi dari segi disiplin diri,kebersihan dan kesihatan memang tidak dipraktikkan..(once in d blue-moon jer..tu pon sb nenek punya angkara-kesian kat cucu..haihh!!!)


NO to CHOCO+ICE-CREAM+CANDY+SNACKS etc....


JUNK FOOD-WHY???Pertama sekali pastinya messy all around.Dalam kereta especially memamg pantang junkies mcm ni.Sebabnya tak maulah bila pergi mana-mana dok ada Cik LI-PAS or EN TI-KUS konvoi sama..EEEiiiIIiii..Geli!!

Kedua
,ada juga yg gigi hitam berlobang kang gara-gara too much chocolate..ice-crean..candy..Kan dah tak comel dah...Itu tak kira masalah obes lagi tak pon ada under-weight problem gara-gara keropok-keropok 'cikedes' nun haaa..Siapa nak jawab???Orang lama-lama kata: PREVENT IS BETTER THAN CURE..(aaaiii...cchheeewwaahhh!!!)

Ketiga,tak kuasa nak kemas muka-muka yang COMOT tu la...Habis baju,kaki,tangan,seluar,muka...Dalam sehari berapa kali mesti kena tukar pakaian???Banyak pulak laundry nak kena settle karang..PENATTT tau!!!Dirt yang susah nak cuci macamana??Bukan ker dah rosak garment tu..Sayang tau beli pakai duit tu-lain la memang hidup kaya raya..Kalau Travel sure kena bawak banyak-bayak baju spare,bukankah so much trouble tue???Xpon sb dah bawak cukup-cukup kena plak shopping lagi???(eeiii..memang la mak suka shopping TP tengok la keadaan..Tak sesuwaiii toll laa...)

Toys Department (for boys especially of cozzz...)

TOYS-WHY????Memang tidak pernah memanjakan budak-budak ni dengan Toys setiap kali hendak memujuk..(nanti termanja lebey plak susahhh...) Rules kitaorg senang jer.Toys only for those yg well behave.Well bermaksugd 100% baik and of coz they will get it on their birthday..So far berjaya kaedah yang digunakan tu..(jarang dapat pon sb noti kannn..hahahahhahaaaa...)Kitaorang tekankan istilah NO is NO!!Brain-washed sket lebey kurang akhirnya faham la budak-budak tu..Anyway apa yg dijanjikan mestilah patot-patot dowhhh!!!MR B jarang menghampakan dan Al-hamdulilah anak-anak bukan materialistik pon..Such a good boyss!!!INGAT: anak-anak dalam proses belajar.Kalau di ajar dgn material,makanya material-minded la mereka...Lu fikir la sendiri nokkk.....

SOME MORE???Hahahahaaa...Tu jer la alasan-alasan yg sempat difikirkan..Lain orang lain ragam-lain org lain caranya.Yang pasti semua dilakukan untuk kebaikan bersama.YEEAAYYY!!!Semua orang Happy!!!!Ok lahhh...Simpan untuk next entries....Jumpa lagi yaaa..tatataaa....

P/S: Next clip amik@TESCO@CURVE..Shopping for Raya Aidiladha..Ni pon umpan juga namanya...hihihihiiii...Enjoy!!!!


video

No comments:

Post a Comment

Sila lah sila yaaa... "SHARING IS CARING'.. :p