Thursday 15 December 2011

PISANG owwwhhh PISANG...


Ni la Pisang Kapas... Korang kenal tak adik-beradik pisang??? Heheheeee... Ni la baru Aku tau lepas Nenek yang bagitau.. Aku cuma kenal Pisang Emas, Pisang Montel dan Pisang Tanduk jerrr... (malu plak rasanya...)

Ni lah 'bekalan' Nenek kasi masa balik kampung arituhhh... Penuh satu kereta sorong tu kalau nak tau!!! Mak Aku amik sket.. Aku pon amik skettt... Tinggallah seketttt.... Hihihiiii... Mulanya Aku tak mo tapi Nenek paksa amik jugak.. Aku tanya la bleh buat apa dengan pisang ni sebab masa tu 'kaler' dia masih hijau bagai!!! Dia kata: "Ko REBUS pisang ni dengan kulit-kulit sampai masak laaa... Agak-agak jer la masaknya bila. Makan dengan kelapa sama gula sket.." Why Nenek?? (echiieehhh...cakap omputeh lak dengan Nenek..) "Pisang ni tak ada rasa kalau hijau macam ni.. Kelat!!Tapi kalau dah kuning masak tu pon rasa dia tak manis mana pon jugeee.. Nak buat cekodok boleh lerr..."

Balik rumah PJ aku garuk kepala. Rebus dengan kulit-kulit??? Yang 'bergetah-getah' tu??? Arrrkkk... Pisang yang kaler hijau tu pon dah jadik kuning.. Nak buat apa ya??? PLINGGGGKKK!!! Keluar 'mentol' atas kepala Aku ni ha.. Instead of REBUS Aku STIM kan Pisang Kapas tu..

Bahan2: Daun pandan+pisang yang takada kulit+aluminium foil+kelapa parot+gula perang+garam

Daun pandan dicatik-carik balut pada pisang dan balut dengan aluminium foil

Cucuk lobang agar lebig cepat masaknya...

Jangan lupa buang kulitnya!!! Hehheheee... While waiting pisang tu masak, kita prepare cecah kelapanya. Gaul jer sumer bahan tu secukup rasa.. Yang penting ada rasa lemak, manis dan sedikit rasa kelat tapi sedap pada pisang tadi...



Gitu la rupa cecah nya nanti... Terfikir plak masa menaip nih tadikkk.. Apakata kita 'jirus' pisang ni sama syrup gula melaka??? Taruk santan sket??? PERGGHHH!!! Try la lepas ni pulakkk... Pisang tu masih berbaki wehhh... Lalallaaaaaa.... (suka sebab ada mende nak buat petang nanti...)

Rupa lepas di STIM@KUKUS

Makan panas-panas!!!

Nak guna pisang laennn??? Well, I don't how how is the result then... Ngeee.. Tapi rasanya SEDAPPPPP saja kott... Pisang kan sedap!!! Mana ada pisang tak sedap.. Eh??? Ada ke??? Hahahhaaaaa.... Cubalah!!! SEDAAAPPPP!!!!

2 comments:

  1. salam. Pisang ni klu kat kelate guna wat cengkodok. Jgn lupa follow kzam...

    ReplyDelete
  2. w'salam...kak zammmmmm... lama tak dengar cter... baekkkkkk... nanti kalau ada apa2 meselah nak wat kek sheema sure refer kat kak zam... mekachieehhh!!!! krem salam cik abg... ngeeee....

    ReplyDelete

Sila lah sila yaaa... "SHARING IS CARING'.. :p