Tuesday 20 December 2011

Mee Sanggol Masak Kicap

Assalammualaikum... Malam semalam dinner apa??? Kami makan ni jaaa- Mee Sanggol Masak Kicap. Feveret KAMI sekeluarga gitewww... Hehehhhh hehhhh... Simple yet satisfying!!! Nak tau macam mana nak buat??? Follow my style hokehhh... (campak-campak ajaaa!!!)



Sediakan Mee Sanggol @ Yee Mee yang kering tu. Sepeket ada 5 keping tapi for us pakai 4 keping ja da cukop!!! Didihkan air secukupnya untuk merebos mee ni.. Jangan lelama sangat nanti TER-kembang plak dah tak sedapppp.... Agak-agak la yeaaa...


Toskan mee tadi dan biarkan is sejuk seketika.. Put aside yaaa... Oh ya!! During rebos-time bleh add some oil sedikit bagi mengelakkan ianya melekat sesama sendiri... (macam masak pasta tuuu...)

Sambil-sambil tu sediakanlah bahan-bahan lainnya ya.. Semua ni nanti akan ditumis dahulu sebelum masukkan mee tadi.


Ini Shiitake Mushroom yang freh tau.. Actually ianya lebih sedap kalau guna yang dried tu. Why?? Sebab kalau guna yang dried tu tekstur nya lebih kenyal gituwww... Kalau pakai yang fresh cengini kita kena berhati-hati dengan 'perasa' sebab dia akan absorb rasa masin tu.. Yang tak biasa akan keeeeppp buboh garam and by the end habessss tak boleh makan sebab rasa masin sangat-sangat!!! So my ADVISE - kindly change to dried one yaaa kalau was-was... Ngeee... (jangan lupa plak celur dulu dalam air panas untuk melembutkannya pulaaa...)


Perlukan juga Sawi Hong Kong or wateva name yang you all nak buboh as long as SAWI!!!! Yang ni suka hati nak tarok banyak mana ponnn... Sedapp jaaa...


THIS IS A MUST!!! Ikan bilis harus di goreng garing yaaa!!! Boleh ditambah semasa menumis 'kuah' nya nanti atau akhir nanti baru ditaborkan atas meeeee.. (suka hati okkk...) Sebabnya kalau follow my style yang main 'cecampak' ni, Aku belasah jer camporkan sama!!! Dasar!!!


Well ini semua bahan-bahan perasa.. No added sugar and salt lagi... Sebab manis dan masin dah ada dalam botol kicap tu haaa... Ko kenapa??? Nak kena diabetis ka nak kena darah tinggi??? Nak mampoooss???


Bawang merah dan bawang putih untuk menumis sudah semestinya..... Errr... Ikut suka lah nak banyak manaponnn.... Kalau 'hantu bawang' boh aja!!!


So 1stly, Aku goreng ikan bilis segaring-garingnya..



Follow by bawang-mawang.. Bila dah layu masukkan cendawan..


Cendawan dah layu masukkan semua perasa tadikkk... Agak-agak la rasanya ya... Harus ada masin manis gituwww.. Hot from the pepper pon ada skettt... Air is 'optional' sebab kalau pekat sangat tak boleh juga nanti mee tak bleh nak cover semua rasa tu.. So cairkan sedikit then throw the mee..


Kuap balik dan terlangkopkan mee tadi kemudian baru masukkan sawi yaaa...


THAAADAAAA!!! Siap sudaaaa..... Anyway ada satu lagi 'additional' item korang bleh buboh... Guess what??? FISH-CAKE slicesss.... (Aku punya ni kes dah terlupaaaa....ahakss!!) SEDDAAAPPPP!!!! Eat it while still hottt!!!

No comments:

Post a Comment

Sila lah sila yaaa... "SHARING IS CARING'.. :p