Ahad. Since En Suami kena kerja, makanya tidak dapatlah nak ke pasar. Janjinya hujung minggu depan baru bleh gi 'borong' segala mau nyaaaa.. Eseeehhhh... Lama sunggoh rasanyaaaa.. Aku dah abes idea nak masak apa nih..
Setakat nak bagi makan kat suami dan anak-anak bagi Aku tu 'small-matter' aja sebab selera memasing Aku dah arif. Sementahnya lagi tiada saper pon yang cerewet.. Al-hamdulillah.. TAPI, masalahnya cuma Aku KALUT betol kalau tetiba datang tetamu lalu tiada apa yang mampu nak Ku hidang kannn.. Rasa macam tak best wehhh!!!
Rumah Kami since masih adanya Arwah, memang selalu jadi 'port' melepak. Makan-makan merupakan aktiviti bersama. Tak kesah lah siapa masak, pot-luck or delivery sahajaaa.. Memang meriah!!! Now, Aku plak suka memasak, lagilah rasa best sebab ada orang yang tolong 'perabih'!!! Ngehh hehhh hehhhh... Siyez!!!! Seronok tau tengok orang makan habis nieh!!!
The day before, Sabtu contohnya, masak simple sangat for lunch. Jangan tak tau anak-anak punya 'feberet' ialah SAMBAL!!! Tak susah la nak kena masak lain-lain jenis lauk yer tak??? Aku masak cukuop-cukop aja.. Malam nanti plan nak makan luar lah kononnyaaa.. Tetiba, datang tetamu.. Along anak-beranak cucu-cucu satu Naza tuh haaa.. Alohaiii... Camner nih???
Telor dadar, ayam sambal(belen semalam), teggiri masal lemak ciliapi, ayam goreng, ulam timun jepun dan fruits |
Namapon 'luch-time'.. Sure tengah lapar. Baru balik dari si Daniel punya 'school-event' plak tu dengan penatnyaaa.. MMmmmm... Terpaksa lah makan apa yang ada-maaf la yaaa.. But Aku 'kompom' diaorang tak kenyang sebab kena 'catu' makannn.. Iskkk... Kesiannn...
Borak-borak kejap kasi 'drag' diaorang untuk minum petang. Sambil-sambil ke dapur tu Aku jengah fridge-ku tinjau bahan. Khahaha hahahaaa... Cover-line wehhh... Apa jer yang ada??? Mee laksa sebungkos??? All of sudden ada idea nak masak apa.. Pantas dan mudah ajaaa.. Sedap pon sedap la jugakkkk...
Laksa Goreng ber-TUNA |
Wooohhhoooo!!! Have you all tried this??? Well, my mum's actual receipe guna pakai udang, sotong, ayam segala. Fresh vegies juga. But as for me, apo yang hado yo lahhhh... Taste like 'kuey-teow' goreng pon hader because of the texture mee tuhh.. Errr.. Ladna-taste pon lebih kurang sama.. Haaaa... Nak resepi??? Keep on reading yerrr...
Makannya sewaktu masih panas hokehhh.. Baru sedappp... Tak perlu tunggu lama, habes licin kau Mak dan Apak budaknya makan.. Anak-anak sebok dengan 'games' alih-alih makan 'nugget' ajaaa.. Boleylaaa... Alas perot.. Dinnernya, lagi senang.. 'Hoder' sruh Dominos deliver ajerrkkk..
Hahahah hahahaaaa... Malas ler tuhhh.. Malas nak 'defrost' kan bahan mentah!!! Tak kuasa kau!!!!
"Tu lahhh.. Lenkali nak datang bagi la tauuu... Seb baek ada mender nak makan.. Kalau tak, mahap lerrr.. Biskot kering je la dapattt..."
Kan, laki Aku dah membebellllll.... Nah, amek resepinyaaa.. Campak-campak ajaaa!!!! Ngeeee...
LAKSA GORENG TUNA
Sebungkus Mee Laksa dicelur (bukan mee beras yaaa..)
3 sudu makan cili blend
Kicap manis
Serbuk Lada Sulah
Tuna in Water setin
Mixed-vegies dalam secawan
1 biji Bawang merah sedang dihiris
2 ulas Bawang Putih dihiris
Serbuk perasa Ayam
1 biji telur
Sedikit air
Cara-cara:
1. Tumis segala bawang sampai naik bau kemudian tumis cili blend hingga garing. Masukkan tuna kemudiannya. Hancurkan tuna sewaktu tumis dalam beberapa minit kemudian baru masukkan vegies.
2. Masukkan sedikit air sekadar cukup untuk melembutkan vegies tadi bersama serbuk lada sulah dan perasa ayam. Jika perlu sedikit garam.
3. Masukkan mee laksa yang telah dicelur. Jika kering masukkan sedikit lagi air bersama kicap manis dalam anggaran 5-6 sudu makan.
4. Adjust rasa masin dan manis ikut selera masing-masing dan akhirnya pecahkan telur ke atas mee. Gaul seketika hingga telor masak dan kemudian sedia dihidang.
Mudah kan???? Nak adjust bahan-bahan dalam mee pon hokeh.. Macam Mak Sentul, dia boh udang, sotong, ayam dan daging sama. Sayur pakai sawi dan tauge. Sama gak la cara nak masak 'kuey-teow' goreng. Cuma Mak tak buboh telor tu ajaaa..
Be creative wehhh... Tak salah mencuba!!!!
LAKSA GORENG TUNA
Sebungkus Mee Laksa dicelur (bukan mee beras yaaa..)
3 sudu makan cili blend
Kicap manis
Serbuk Lada Sulah
Tuna in Water setin
Mixed-vegies dalam secawan
1 biji Bawang merah sedang dihiris
2 ulas Bawang Putih dihiris
Serbuk perasa Ayam
1 biji telur
Sedikit air
Cara-cara:
1. Tumis segala bawang sampai naik bau kemudian tumis cili blend hingga garing. Masukkan tuna kemudiannya. Hancurkan tuna sewaktu tumis dalam beberapa minit kemudian baru masukkan vegies.
2. Masukkan sedikit air sekadar cukup untuk melembutkan vegies tadi bersama serbuk lada sulah dan perasa ayam. Jika perlu sedikit garam.
3. Masukkan mee laksa yang telah dicelur. Jika kering masukkan sedikit lagi air bersama kicap manis dalam anggaran 5-6 sudu makan.
4. Adjust rasa masin dan manis ikut selera masing-masing dan akhirnya pecahkan telur ke atas mee. Gaul seketika hingga telor masak dan kemudian sedia dihidang.
Mudah kan???? Nak adjust bahan-bahan dalam mee pon hokeh.. Macam Mak Sentul, dia boh udang, sotong, ayam dan daging sama. Sayur pakai sawi dan tauge. Sama gak la cara nak masak 'kuey-teow' goreng. Cuma Mak tak buboh telor tu ajaaa..
Be creative wehhh... Tak salah mencuba!!!!
No comments:
Post a Comment
Sila lah sila yaaa... "SHARING IS CARING'.. :p