Wednesday, 16 November 2011

BAPAK STRESS??? Semua orang pon STRESS...


Alohaiii Bapak nyerrr... STRESS kah??? Kesiannya nengok bila balik kerja semalam awal dari kebiasaan.. For the past few days dok 'mumble' pasal kerja sahaja.. sape la yang 'bikin hati panas' tu ekkk... SABAR la Bapak... Kerja makan gaji memang begitu. Demi sesuap nasi dan tanggungjawab pada keluarga, BERTAHAN lah ok.. Insya-allah semua akan berakhir dengan baikkk..

How la you can be so stress at work Bapak?? I am afraid if too much stress will affecting performance of your brain.. Ayyookk!!! Rilekkk... Ibu rasa Ibu boleh 'google' cara-cara nak 'cool-down'.. Boleh PRACTICE kan di opis Bapak tu.. Senang jerrr...

1. Eat small and frequent healthy meals sepanjang hari. Masalahnya: Makan tak tentu masa dan selalu makan makanan yang tak menyumbang kebaikan langsung (kot..)??? Jangan pulak 'melantak' jer la kerjanya. nak-nak masa HATI tengah 'hot' ye.. Salah tu.. Penyakit pula yang datang lagi susah..  

Solution: Ibu kasi bawak BEKAL, ndak tak??? Heheheheee.. Jimat pon jimat, kannnn???

2. Get enough sleep bagi mengelakkan 'IMSOMNIA' Masalahnya: Tempat kerja bapak tu sesuai ke kalau nak amik 'nap' dalam 10-15 minit sehari??? Paling tidak pon 5-10minit masa 'break-time' tu curi la masa sket untuk rehatkan minda.. 

 Solution: SOLAT.. Itukan kaedah paling MUJARAP!! Bukan lama pownn... Memang WAJIB kannn...

3. Prioritize and organise your responsibilities. Masalahnya: Ada 'isu-isu berbangkit' dalam masa kita berkerja.Maunya jika ada 'new terms' la bagai merombak yang asal. Biasa la tu, mana-mana tempat pon sama..(berdasarkan experience Ibu..)  

Solution: Senang jer.. Kita buat kerja kita jer toksah gado-gado.. Bukan lah 'berkira' tetapi buat kerja masing-masing tu yang utama!! JADI 'PANDAI' SANGAT NANTI 'ORANG DENGKI' PULA ATAU ADA YANG AMBIL KESEMPATAN TAK BERTEMPAT.. Buat susah diri sendiri jer.. WORK SMART omputeh kata wehh!!!

4. Improve emotional intelligence. This is managing and using your emotions in a constructive and positive manner. Masalahnya: KERAS KEPALA!! HATI BATU!!! 

Solution: Jangan ikutkan perasaan yang sedang 'marah'... Belajar kontrol. Cuba-cubalah 'cool-down' a bit. Later on boleh la communicate with people in a manner which draws people to HELP you and overcome the differences instead.. Bukan 'MENGIPAS' tauuu....

5. Expel negative thinking.Try not to see the downside of every situation. Masalahnya: Belom apa-apa kita mesti nak 'membangkang' kerana terjurus ke arah yang tak baik dulu.. (habit tak baik ni...) Buat apa nak gado-gado.. Penat-penat jer gadoh tapi habok pon tarak!!(paham-paham jer la kalau dapat 'atasan' yang macam @#!*&^  

Solution: Belajar BERSABAR dahulu.. Tak rugi pon.. Bersikap WAIT AND SEE. Kalau la kita betul, things will be back to normal as it should..

6. Humor!! Masalahnya: Ada sesetengah tu 'tak tahan gurau'.. Atau tempat tak sesuai nak bergurau-senda.. Konon serius la buat kerja sebenarnya bukan buat apa ponnn.. Gurauan bukan 'terlampau' ye sebab tujuannya untuk menceriakan suasana.  

Solution: Carilah KAWAN-KAWAN yang suka bergurau!! Tipu lah tak ada sorang pon.. Masa kerja kita kerja lah.. Selit sikit-sikit suda.. Paling tidak pon simpan 2-3 video atau pic yang boleh buat kita 'ketawa' sendirian.. (takkan jadi GILA lah!!!)

7. Exercise is an effective anti-anxiety remedy. Masalahnya: Malas... Tu jer...  

Solution: Tempat kerja kan 'luas'.. So take a brisk walk ok whattt!!! Sambil jalan sambil tarik nafas dalam-dalam.. IN and OUT..IN and OUT.. FFuuHHhhh!!! Boleh gak lepaskan tekanan kat celah mana-mana yang tersorok!! Pi la sepak batu ka.. Tumbok dinding ka.. Ikot suka!!! Ngeee....


Link:  SINI

So agak-agak BERGUNA ke tidak TIPS tadi??? Sesapa pon bleh pakaiii... Tak semestinya orang yang dok opis jer.. Macam Aku ni pon bleh guna pakai sama..Tepok dada tanya selera la yeee... Nasihat di sini: KALAU DAH TAK GEMBIRA BUAT APA TUNGGU LAMA-LAMA... BLAH JER LA DARI DOK MEMBUNGKAM PERASAAN!!! (tu pon selepas berfikir nam ratos sembilan ploh tujuh ribu kali tauuu.. jangan memain monyet!!!) YOU'RE THE ONE WHO DETERMINE YOUR OWN FUTURE!!

Back to the story Bapak STRESS tu, akhirnya KAMI akhirnya ke TROPICANA MALL yang sejengkal dari rumah tu ha.. Bapak bawak KAMI jalan-jalan main dekat GAMES ARCADE, makan di KENNY ROGERS ROASTERS and a little shopping juga..(tak sah kalau tak shopping ehh....)

1..2..3...
Aidil dok 'korek' bola bowling tuhh..
Ewaahh!!! Bab ketok-mengetokkk.. kasi la kat depa..
Orang kata 'cokelat' hilangkan STRESS.. Betulll...
Hamboih dia ni kalau dapat air sejukkk...
Ni I punyerrr....
Naseb la tak MATI cik rabbit dikerjakan dek Aidil.. FFuuhh!!
Apa kes???


Secara tak langsung Aku pon dapat 'release stress' juga!! Especially masa 'shopping' tu..Hahahahaa... Sapa kata 'fully-house wife' ni tak stress??? Try tengokkk!!! Ada masa-masa yang memang MENGUJI KESABARAN tahuu... Apa pon memang BEST dok umah.. Less worry psal anak-anak dan suami.. Semua dalam jagaan sendiri.. Puas hati!!!

ORAIT!! NO MORE STRESS PLEASEEE.... Nanti muka 'kedut' berjuta, tak molekkk!!! Ceriakan diri anda!!! Sebelum tu LAYANKAN saja klips berikut yang mana Bapak berjaya 'release' kan STRESS nya itu dengan melayan kan aje pe'el anak-anak.... Assalammualaikum...

video
video




2 comments:

  1. Aku pun dlm perancangan nak menjadi suri rumah kembali; soon. Ade ape2 pojek x yg bole kite buat? Hehe

    ReplyDelete
  2. Since macam tu pekata ko lepak jer umah aku tak pown kita g melepak sesama sblm amaik anak memasing balik sekolah??? hahahahaaa... takpon kita gather rite after anak2 balik sekolah???

    ReplyDelete

Sila lah sila yaaa... "SHARING IS CARING'.. :p