Semalam Eqin datang satu family. Kononnya braya tapi Raya dah abes semalamnya kenzzz.. So, ziarah la kiranyaaa. Lama pon tak jumpa!!! Dah besar si Icha sekarang... Comelll ja dengan gigi yang baru nak penoh tu haaa..
Nothing special pon menu malam semalam. Try la jugak ajak rakan-rakan Fomema yang lain tu dalam last-last 'menet' tapi tak ada respond so Ku kira memasing ada hal. Kalau tak, merasa la korang makan Nasi Tomato ke hapaaa... Hiihihihiii... *acaner nak respon kalau Aku invite through FB jaaa..* Gasak!!! Gara-gara MAXIS la nieh.. Mencik tau!!! Takmo cerita!!!
Berbalik pada menu, Aku cuma sediakan Spagetty Bolognaise, Nasi Empet, Kuah Kacang dan Agar-agar Laycee sama Longan. Spesel cuma satu... CHOC & CHEESE CUPPY. Apalah yang 'spesel' sesangat tu ek??? Hahaha hahahaa... Sebab ianya adalah resepi 'rehsia' Aku & Uda.. Tapi 'stendet' la Aku ni kenzzz.. Bahan tak cukop la... Terlupa boh laaa... Memandai laaa... Hasilnya??? MANNNTTTOOOPPPPP gaksss!!!
Berbalik pada menu, Aku cuma sediakan Spagetty Bolognaise, Nasi Empet, Kuah Kacang dan Agar-agar Laycee sama Longan. Spesel cuma satu... CHOC & CHEESE CUPPY. Apalah yang 'spesel' sesangat tu ek??? Hahaha hahahaa... Sebab ianya adalah resepi 'rehsia' Aku & Uda.. Tapi 'stendet' la Aku ni kenzzz.. Bahan tak cukop la... Terlupa boh laaa... Memandai laaa... Hasilnya??? MANNNTTTOOOPPPPP gaksss!!!
Terteleng kau kepala tuh.. Ini lah resepi yang menjadi rehsia Kami yang dah bukan rehsia agikkk!!! Simple sangat... Tapi bila dah sampai ke tangan Aku, lagi lah simple wehhh... Sebab, Aku whisk guna tangan aja!! Dan tak guna langsung sebarang susu atau buttermilk tauuu.. Serbuk choco kureng dan gula pon kureng tak ikot sukatan tu..
Aku cuma tambahkan CHOC EMULSION dan CREAM CHEESE. Boh semua tu sebelom abes tempoh 'valid' nyaaa.. Boleh cengitu ek??? Rahsia yang Aku kira yang menjadikan 'cuppy' ni sedap dimakan adalah hasil penggunaan AIR PANAS... Membantu sunggoh!!
Spot the 'white-ish' part inside it??? Tu la cream cheese tuhhh.. MMMmmmmm... Sedapppp.... Masa tengah memerah tenaga whisk pakai tangan tu pon bau dia dah sedaaapppp... Inikan pulak bila dah siap masak wehhh.. Tengok aja la gelagat si Aidil ni haaa.. Tak senonoh!!!
Ini yang BEST!!! Dig-in time!!! Yeeeeaaaayyyyy....
Datang si Adam abangnyaaaa... Dua kali lima!!!!
Ok laaa.. Cerita panjang berjelaaa.. Nak resepi kah???? Hokehhh.. This time Aku pakai sukat.. So senang boleh ingat dalam kepala. No agak-agak no campak-campakkk.. Korang tak perlu was-was agik dahhh... Ahaks!!!
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
2 cawan gula kastor (kurangkan kalau xmo manis mcm Aku)
2 sudu teh Baking Powder
4 sudu besar serbuk koko
1 cawan Minyak Mazola
Vanilla Esen
Choc Emulco
200g Cream Cheese (nak lebih apa salahnya)
Pinch of salt
1 cawan air panas mendidih
Cara-cara:
Tepung, serbuk koko dan baking powder diayak bersama. Masukkan telur, gula, minyak, vanilla esen, garam dan choc emulco lalu whisk kasi sebati. Perlahan-lahan masukkan air panas sedikir demi sedikit sambil whisk agar mixture tak berketul-ketul. Akhir sekali masukkan cream cheese. Kacau seadanya hingga cheese tidak berketul lagi.
Masukkan dalam bekas cuppy. Bakar dalam 20-25 min dalam suhu 300F atau 150 C. Pastikan oven dipanaskan terlebih dulu.
Senangkannn???? Mixture nih boleh hasilkan dalam 20 biji cuppy. Those yang nak buat suka-suka for children ka, kawan rapat ka, girlfren ka, botfriend ka, tunang ka... Kira ok la sebab tak membazirrr.. Masa pon tak lama nak buatnya pownnn. Dapor pon tak berkechah!!! Senang nak bersihkan.. Macam Aku ni tak risau dahhh... My 'assistant' kan ada???? 'Kautim' punya la berezzzzzz..... Ngeeee...
Kan abang kan??? Kan??? Kan??? Kannnnn????
Owh yaaa.. Mekasih Eqin sebab tolong belikan.. Dapat jugakkkk!!!! Biarpon ropa tak sama asal rasa tu sama dah cukop dahhhh.... Sayang you ketat-ketat!!!! MMMUUUAAHHHH!!!!
senang! dah lama aku tak membaking..windu...
ReplyDelete