Suka makan tapi tak tau nak masak, boleh????? Aku ler tuhhh... Hahahah hahahahaaaa... Serius Aku tak pernah masak KELADI wehhh.. Takot GATAL plak orang yang memakannya nanti... Sebab tak pasti makanya satu hari Aku sroh Mak yang ajar cara-cara paling tepat untuk memasak KELADI nihhh... Kita follow ekkk....
PERTAMA, kita siang dulu batang keladi tu. Siat kulit luarnya agar dapat isi yang puteh dan bersih tu. PANTANG nya adalah jangan kena air langsung. Dalam erti kata lain, jangan basuh dulu hokehhhh.. Tangan pon tak bley basah begitu juga segala peralatan.. *tu apa yang Mak kasitauuu...kena la ikottt...*
Path-patah kan saja batangnya tadiii... Size ikot suka laaa...
Ke DUA, bersihkan pula buah keladinya. Kaedah yang sama iaitu tak boleh kena air. Takek-takek kan aja isinya sesudah itu.. Senang kerja!!!!
Ke TIGA, rebus dulu batangnya sampai empok kemudian toskan. Letak tepi.
Ke EMPAT, turn buah keladi nya pula. Empok sahaja tros tos dan letak ke tepi bersama batangnya tadi.
Taukan macam mana nak masak lemak cili padi??? Mak kata masukkan santan dulu dan kacau dengan api yang sederhana kecil agar tidak bergentel pehtu baru masokkan keladi. Masak la sampai mesra gitu... Jangan lupa asam keping tau.. Ada rasa masam-masam sket baru lah MELLAAATTOOOPPSSSZZZ!!!! Dan hasilnya.... TARRRAAA!!!!!
Taukan macam mana nak masak lemak cili padi??? Mak kata masukkan santan dulu dan kacau dengan api yang sederhana kecil agar tidak bergentel pehtu baru masokkan keladi. Masak la sampai mesra gitu... Jangan lupa asam keping tau.. Ada rasa masam-masam sket baru lah MELLAAATTOOOPPSSSZZZ!!!! Dan hasilnya.... TARRRAAA!!!!!
Meh ler cubaaaa....
No comments:
Post a Comment
Sila lah sila yaaa... "SHARING IS CARING'.. :p