Sunday, 8 January 2012

Kung Pao Chiken -my style


KUNG PAO CHICKEN - my style

=========================

Isi Ayam - dada     1 peket *beli kat pasaraya tu...*
Bawang Merah Sedang *hiris halus*
Bawang Putih dalam 4 butir *hiris halus*
Hali *hiris halus juga ikut suka banyak mana*
Cili Kering *ikut suka jumlahnya,dipotong panjang dan cuci*

Sedikit Sos Tiram
Kicap Manis secukupnya
Serbuk Lada Puteh *sy guna lada putih yang ditumbuk sendiri-sedikit kasar*
Campuran Tepung Jagung+air *utk pekatkan kuah*
Baun Bawang *potong panjang-panjang*
Minyak sikit utk goreng
Stok Ayam - serbuk
Garam dan gula


Cara-cara:
-------------

  • Tumis segala bawang juga halia hingga naik bau.
  • Masukkan pula hirisan panjang cili kering.
  • Agak sedikit layu masukkan pula isi dada ayam yang telah dipotong-potong.
  • Jika agak kering masukkan sedikit jer air.
  • 3/4 masak masukkan sedikit (dalam 1sudu kecil) Sos Tiram dan segala perasa.
  • Masukkan juga Lada Putih.
  • Dah sebati masukkan Kicap Manis secukupnya untuk cover isi ayam tadi.
  • Kemudian campuran Tepung Jagung utk pekatkan kuahnya.
  • Tunggu hingga masak kemudian taburkan daun bawang.

P/S: Boleh juga ditaburkan dengan GAJUS yang digoreng untuk lebih rasa..

Cuba lah!!!

No comments:

Post a Comment

Sila lah sila yaaa... "SHARING IS CARING'.. :p