KUNG PAO CHICKEN - my style
=========================
Isi Ayam - dada 1 peket *beli kat pasaraya tu...*
Bawang Merah Sedang *hiris halus*
Bawang Putih dalam 4 butir *hiris halus*
Hali *hiris halus juga ikut suka banyak mana*
Cili Kering *ikut suka jumlahnya,dipotong panjang dan cuci*
Sedikit Sos Tiram
Kicap Manis secukupnya
Serbuk Lada Puteh *sy guna lada putih yang ditumbuk sendiri-sedikit kasar*
Campuran Tepung Jagung+air *utk pekatkan kuah*
Baun Bawang *potong panjang-panjang*
Minyak sikit utk goreng
Stok Ayam - serbuk
Garam dan gula
Cara-cara:
-------------
- Tumis segala bawang juga halia hingga naik bau.
- Masukkan pula hirisan panjang cili kering.
- Agak sedikit layu masukkan pula isi dada ayam yang telah dipotong-potong.
- Jika agak kering masukkan sedikit jer air.
- 3/4 masak masukkan sedikit (dalam 1sudu kecil) Sos Tiram dan segala perasa.
- Masukkan juga Lada Putih.
- Dah sebati masukkan Kicap Manis secukupnya untuk cover isi ayam tadi.
- Kemudian campuran Tepung Jagung utk pekatkan kuahnya.
- Tunggu hingga masak kemudian taburkan daun bawang.
P/S: Boleh juga ditaburkan dengan GAJUS yang digoreng untuk lebih rasa..
Cuba lah!!!
No comments:
Post a Comment
Sila lah sila yaaa... "SHARING IS CARING'.. :p